Sănătate

Zece lucruri pe care ar trebui să le ştii despre sare

Şi totuşi, ce cantitate se recomandă să mâncăm şi ce ar mai trebui să ştim despre sare?..

1. Sarea este esenţială pentru organism, ea este responsabilă pentru sute de funcţii vitale.
2. Adultul obişnuit consumă zece grame de sare în fiecare zi.
3. Specialiştii sugerează un consum care să nu depăşească o greutate de şase grame în fiecare zi (aproximativ o linguriţă). Este echivalentul a 2,5 g de sodiu. Copiii au nevoie de mai puţin, iar bebeluşii sub un an nu ar trebui să aibă sare adăugată în alimentaţie.
4. Pe etichetă sarea ar putea fi descrisă ca sare sau sodiu. Deseori acest produs este descris ca fiind sodiu, deoarece cifrele sunt mai mici, iar mâncarea pare că are mai puţină sare în compoziţie.
5. 75-90% din aportul de sare provine din mâncărurile procesate. Dacă eviţi mâncărurile procesate şi găteşti acasă, e acceptabil să adaugi sare în compoziţie, dar moderat.
6. Industria alimentară a fost reticentă în reducerea nivelului de sare din cauza faptului că va scădea consumul de băuturi răcoritoare.
7. Un aport mare de sare poate conduce la creşterea presiunii arteriale (hipertensiune). În Marea Britanie, 1/3 din populaţie are tensiune mărită, iar riscul de apariţie a bolilor de inimă şi atacurilor de cord este de trei ori mai mare. E posibil ca hipertensiunea să nu aibă niciun simptom, aşa că e nevoie de verificarea constantă a presiunii sanguine.
8. Pâinea este cea mai importantă sursă de sare. Acum există pe piaţă variante cu un conţinut redus de sare. Dacă suferi de hipertensiune, ar fi bine să îţi prepari pâine în casă fără sare.
9. Apa de mare conţine 2,5 grame de sare la 100 ml, aşa că ai grijă ce mănânci. E posibil ca cerealele de la micul dejun să fie o sursă ascunsă de sare. Cerealele din grâu sau ovăz conţin urme de sare.
10. Sarea naturală de mare conţine aproximativ 80 de minerale necesare organismului uman. Sarea de masa rafinată, disponibilă în numeroase supermarketuri, este tratată chimic, iar mineralele benefice sunt îndepărtate.

M.T.
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *