Actualitate

Zece prioritati pentru Moldova

Avand in vedere mostenirea dezastruoasa lasata in urma de guvernarea PCRM prin furturi repetate din banul public si abuzuri ridicate la rang de lege in interiorul institutiilor publice; amenintari si intimidari folosite ca practici de guvernare; pensiile, salariile si ajutoarele oferite in batjocura cetatenilor de buna credinta ai R. Moldova; datoriile externe si banii pierduti in procesele la CEDO impotriva statului; maniera iresponsabila cu care au fost tratati partenerii externi ai R. Moldova de catre presedintele Vladimir Voronin; privatizarile mincinoase si inchiderea nejustificata a fabricilor; preturile mari la alimentele de baza, in ciuda nivelului de trai extrem de scazut,

Miscarea Actiunea Europeana lanseaza un set de zece prioritati ale guvernarii democratice pe care le propune partidelor parlamentare anticomuniste pentru aplicare in urmatoarele luni. Cele zece proiecte constituie un punct de pornire in vederea dezvoltarii R. Moldova, de la un stat sarac si izolat sub guvernarea comunista, la o societate democratica libera, europeana atat ca nivel de trai, cat si ca mentalitate.

Cele zece prioritati ale guvernarii democratice:

1. Cercetarea tuturor infractiunilor de mare coruptie, prin infiintarea unui organism unic, independent financiar si nesupus politic, responsabil de anchetarea faptelor de coruptie.

2. Reformarea de urgenta a SIS, ca organ represiv de politie politica, si transformarea sa intr-un serviciu national supus prevederilor constitutionale privind respectarea drepturilor omului.

3. Reformarea structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne prin transformarea lor, dintr-un aparat de opresiune, in servicii neinregimentate politic, responsabile de apararea si siguranta cetateanului.

4. Infiintarea unei comisii mixte de ancheta pentru elucidarea cauzelor care au stat la baza evenimentelor din 7 aprilie curent, formata din delegati ai Uniunii Europene, reprezentanti ai societatii civile si ai partidelor politice din R. Moldova.

5. Eliminarea de urgenta a regimului ilegal si abuziv de vize pentru cetatenii romani.

6. Acordarea de facilitati pentru investitori autohtoni si din afara tarii, inclusiv prin asigurarea unui cadru stabil si sanatos pentru atragerea de proiecte in R. Moldova.

7. Inceperea procedurilor oficiale pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeana.

8. Asigurarea, prin mijloace logistice si legislative a independentei si functionalitatii mass-media in R. Moldova si depolitizarea mass-media de stat – televiziunii si radioului.

9. Sprijinirea organizatiilor non-profit responsabile de apararea drepturilor si libertatilor cetateanului, precum si promovarea programelor de reabilitare a persoanelor abuzate in timpul regimului comunist.

10. Depolitizarea functiei de presedinte al R. Moldova.

Miscarea Actiunea Europeana propune aceste prioritati partidelor democratice anticomuniste ce vor forma o Coalitie larga de guvernare, in urmatorii patru ani. Data fiind situatia socio-economica extrem de fragila a R. Moldova, tocmai acestei Coalitii democratice ii revine responsabilitatea de a trata acum problema cu adevarat importanta pentru cetateni – asigurarea unui climat stabil pentru cresterea nivelului de trai.
Mentionam ca MAE va aduce in continuare imbunatatiri asupra acestor zece proiecte prioritare pentru guvernarea democratica, iar in urmatoarea perioada le va lansa spre dezbatere publica.

Serviciul de presa al MAE

6 august 2009

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *