Timpul.md

Social 27 Iunie 2016 | 13:21

Zeci de studenți și lectori din Moldova la București

Opt muzee, întrevedere cu conducerea Facultății de Istorie a Universității din București, o prelegere, tur ghidat prin Centrul Vechi și posibilitatea de a vedea sculptura lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului” sunt câteva dintre atracțiile de ordin turistic și istoric incluse pe agenda a 43 de studenți și lectori din Republica Moldova, în cadrul celei de-a treia ediții a taberei de istorie, cultură și civilizație românească „Convergențe culturale”. Acțiunile derulate de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH) în parteneriat cu Ministerul Culturii din Republica Moldova au avut loc la București, în perioada 21 – 24 iunie 2016.

Cei 37 de studenți care se specializează în istorie la Universitatea de Stat din Moldova și la în arhitectură la Universitatea Tehnică a Moldovei, alături de 6 lectori din aceleași domenii, au vizitat Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, Muzeul Național de Istorie a României, Municipiului București (Palatul Șuțu), Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Țăranului Român, Muzeul Național „George Enescu” (Palatul Cantacuzino), dar și Muzeul Cotroceni. Tot în cadrul taberei, aceștia au audiat prelegerea conf. univ. dr. Alin Ciupală, de la Facultatea de Istorie a Universității din București, despre stat, societate și ideologii în România interbelică. Tot în cadrul taberei, participanții au avut oportunitatea să îi adreseze întrebări doamnei decan a Facultății de Istorie, conf. univ. dr. Florentina Nițu, în legătură cu specificul instituției, cu perspectivele profesionale ale absolvenților și direcțiile de specializare la programele de masterat și doctorat, se precizează într-un comunicat al IEH.

„Sunt extraordinar de încântat de experiența și cunoștințele acumulate pe parcursul acestei călătorii”, a spus unul dintre studenții la arhitectură. „Cel mai mult mi-a plăcut că am vizitat o mulțime de locuri istorice de o frumusețe deosebită”, a adăugat și unul dintre studenții la istorie.

În cadrul turului ghidat prin Centrul Vechi al Capitalei, cei 37 de studenți și 6 lectori din Republica Moldova au vizitat și Muzeul Băncii Naționale a României, unde au aflat detalii mai puțin cunoscute despre „Cumințenia Pământului”, expusă în sala mare a instituției bancare. Totodată, librăriile și anticariatele au fost alte locații marcate cu „văzut” pe lista de obiective a participanților la tabără, se mai arată în comunicatul de presă. 

infoprut.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus