Actualitate

Ziua Europei a fost marcată cu fast la Chişinău

Stefan Füle a menţionat că în aceste zile sărbătorim nu doar 60 ani de la fondarea Uniunii Europene, ci şi calea Moldovei spre UE. "Faptul că aici sunt mulţi tineri este o dovadă a credinţei în valorile pe care Europa le reprezintă, iar eu vreau să vă răspund printr-un mesaj de prietenie şi sprijin pentru hotărârea de a persevera pe calea integrării europene, a spus oficialul european. Sărbătoare de astăzi ne vorbeşte despre spiritual hotărât al cetăţenilor moldoveni, dar şi despre cea mai elocventă dovadă a sprijinului şi asistenţei pe care UE o va acorda RM pe calea de integrare europeană.

Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova, a constatat că, datorită oficialităţilor europene, a început cursul adevărat al integrării europene a Republicii Moldova. Oficialul a mulţumit tinerilor, care, în numele european al R. Moldova, au ieşit pe data de 6 aprilie 2009, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, şi au adus victoria din 29 iulie. Noi nu avem dreptul, în numele copiilor şi nepoţilor noştri, să pierdem şansa pe care ne-a dat-o Dumnezeu şi să pierdem, după 20 ani de chin, în lupta aceasta pentru integrare în familia europeană, a mai spus şeful interimar al statului, accentuând că ne dorim cu toţii două lucruri fundamentale – libertate şi bunăstare, care înseamnă integrare europeană.

Potrivit prim-ministrului, Vlad Filat, avem o ocazie unică să demonstrăm şi să probăm ce înseamnă pentru noi aspiraţiile europene şi că absoluta majoritate a cetăţenilor noştri îşi văd viitorul ca fiind parte componentă a sistemului valoric european. R. Moldova este o ţară mică, dar cu un viitor mare şi acest viitor este unul European, a conchis premierul.

De la microfonul instalat în Piaţa Marii Adunări naţionale au mai vorbit Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova, Serafim Urechean, preşedintele Alianţei Moldova Noastră, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă şi alţii.

Ideea unei Europe Unite a luat naştere în urmă cu 60 de ani, atunci când Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, a propus să se pună bazele unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii. R. Moldova a sărbătorit pentru prima dată "Ziua Europei" în 2006, în anul curent fiind organizată cea mai de amploare manifestare.

Sursa: moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *