Istorie

Ziua Femeii – o sărbătoare cu trecut socialist

Când s-a născut însă Ziua Internațională a Femeii, reprezentantele sexului frumos se gândeau probabil cel mai puțin la flori, și mai mult la drepturi și condiții mai bune de muncă…

Ziua Internațională a Femeii are o legătură strânsă cu mișcarea femeilor muncitoare din SUA, care luptau pentru drepturi sociale și politice. Ideea instituirii unei sărbători dedicate femeii s-a născut la răscrucea secolelor XIX și XX, când s-a înregistrat creșterea numărului populației, industrializarea puternică și afirmarea ideologiilor radicale.

Pentru prima dată, Ziua Femeii a fost marcată pe 28 februarie 1909, în urma unei declarații a Partidului Socialist din SUA. Dar atunci sărbătoarea avea un caracter național. Inspirată de colegele sale americane, activista socialistă din Germania Luise Zietz și comunista Clara Zetkin au propus, în august 2010, la a doua Internațională Socialistă de la Copenhaga, de a marca Ziua Internațională a Femeii. Delegatele la eveniment (100 de femei din 17 state) au aprobat această idee cu scopul de a promova drepturile femeilor, inclusiv cele de vot. Atunci încă nu se stabilise o dată fixă a sărbătorii. Prin urmare, în premieră, Ziua Internațională a Femeii a fost celebrată pe 19 martie 1911, în patru state europene: Austria, Danemarca, Germania și Elveția. Femeile cereau dreptul la vot, dreptul de a se angaja în câmpul muncii, de a deține funcții publice și eliminarea discriminării de gen. În ajunul Primului Război Mondial, femeile din Europa participau activ la mișcarea pacifistă. Pe 8 martie 1917, femeile din Rusia țaristă au organizat la Sankt Petersburg proteste ample cerând „pâine și pace”. După patru zile, țarul Nicolai al II-lea a abdicat, iar guvernul provizoriu le-a acordat, într-un final, dreptul de vot. După revoluția bolșevică din octombrie 1917, comunista Alexandra Kollontai l-a convins pe Lenin să declare ziua de 8 martie drept sărbătoare oficială. În perioada sovietică, pe 8 martie era celebrată „muncitoarea eroină”.

La alt capăt de lume, în SUA, Ziua Internațională a Femeii a fost marcată oficial până la sfârșitul anilor `20 ai secolului trecut. Sărbătoarea a renăscut abia peste patru decenii, când a pornit din nou valul mișcării femeilor, dar fără implicațiile sale socialiste. Anul 1975 a fost declarat de Organizația Națiunilor Unite drept Anul Internațional al Femeii. În statele cu regimuri comuniste, Ziua Femeii a fost popularizată ca Ziua Mamei, în timpul căreia copiii erau încurajați să ofere cadouri mamelor, bunicilor și învățătoarelor. Actualmente, această sărbătoare e una oficială în toate statele CSI, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guineea-Bissau, Eritreea, Laos, Madagascar, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Uganda, Vietnam şi Zambia. Pe de altă parte, este sărbătorită, fără a fi o sărbătoare oficială, în ţări precum Croaţia, Serbia, Bulgaria, România şi Letonia.

În 1982, de Ziua Femeii, femeile din Iran au făcut un gest fără precedent: au dat la o parte, pentru o zi întreagă, vălul care le acoperea fața.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. ” Luise Zietz și comunista Clara Zetkin au propus, în august 2010 ”

    Da, in 2010 sigur au propus…ele avind vreo 150 ani atunci…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *