Eveniment

Ziua mondială a păsărilor migratoare

Marcarea Zilei mondiale a păsărilor migratoare urmărește încurajarea autorităților naționale, a organizațiilor neguvernamentale, a cluburilor și asociaților, a universităților și școlilor pentru organizarea de evenimente, programe anuale, activități educaționale, toate având drept scop conștientizarea publicului în vederea conservării habitatelor păsărilor migratoare din întreaga lume.

Fenomenul migrației păsărilor prezintă o importanță deosebită, acestea acționând ca indicatori ai ecosistemului, biodiversității și schimbărilor climatice.

Potrivit www.worldmigratorybirdday.org, activități de sărbătorire a păsărilor migratoare au loc în orice moment al anului, deoarece sunt țări sau regiuni care monitorizează migrațiile în momente diferite, dar 10 mai rămâne principala zi a marcării, la nivel mondial, a Zilei păsărilor migratoare.

Tema aleasă pentru 2017 a Zilei mondiale a păsărilor migratoare este "Viitorul lor este viitorul nostru", iar motto-ul — "O planetă sănătoasă pentru păsările migratoare și pentru oameni".

Campania din acest an are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la necesitatea gestionării durabile a resurselor naturale ale planetei, demonstrând că ocrotirea păsărilor este crucială pentru viitorul omenirii.

Site-ul www.worldmigratorybirdday.org menționează că există mai multe modele de migrație. Majoritatea păsărilor migrează din zonele de reproducere din nord spre zonele de iernare din sud. Cu toate acestea, unele păsări cresc în părțile de sud ale Africii și migrează în zonele de iernare nordice sau pe aliniamente de latitudine, pentru a se bucura de climatele mai puțin costisitoare din timpul iernii. Alte păsări se află în zonele joase în timpul lunilor de iarnă și se deplasează la altitudini mai mari pentru vară.

În plus, migrația este o călătorie periculoasă și expune animalele la o gamă de amenințări, adesea cauzate de activitățile umane. Pentru păsările migratoare pierderea locurilor de iernare și de oprire ar putea avea un impact dramatic asupra șanselor lor de supraviețuire. Distanțele lungi pe care acestea se deplasează implică trecerea multor frontiere între țări cu politici de mediu, legislație și măsuri de conservare diferite. Cooperarea internațională între guverne, ONG-uri și alte instituții interesate este necesară de-a lungul întregii călătorii a unei specii pentru ca eforturile de conservare să fie coordonate. Cadrul juridic și instrumentele de coordonare necesare pentru o astfel de cooperare sunt furnizate de acorduri multilaterale de mediu, cum ar fi Convenția privind speciile migratoare și Acordul African-eurasiatic.

Și în România sunt organizate în preajma Zilei mondiale a păsărilor migratoare diverse acțiuni, precum monitorizarea speciilor de păsări sălbatice, distribuirea de materiale informative, conferințe în care sunt expuse aspecte semnificative privind conservarea acestor specii etc.

Potrivit Administrației Rezervației Biosferei "Delta Dunării" (ARBDD), România a aderat la Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale salbatice prin Legea nr. 13/1998 și a ratificat Acordul AEWA prin Legea nr. 89/2000. CMS și AEWA încurajează cooperarea internațională pentru monitorizarea, cercetarea științifică, stoparea declinului speciilor de păsări și a habitatelor lor, în aria geografică de răspândire a acestora, prin luarea de măsuri coordonate pentru menținerea speciilor de păsări migratoare într-o stare de conservare favorabilă sau pentru readucerea lor la o asemenea stare.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *