Timpul.md

Politică 7 Mai 2013 | 09:51

(blog) Cum a reușit Filat să scape Moldova de comuniști și sărăcie

Acum, să vedem pe rînd ce a rămas din obiectivele PLDM.

PLDM s-a format ca un partid anticommunist. Ne amintim cu toții sloganul lor:„Moldova fără Voronin! Moldova fără comuniști”. Apoi, PLDM a devenit principalul promotor al integrării europene a Moldovei, pe urmă PLDM a devenit un partid care și-a propus să lupte activ cu corupția și mafia din țară, apoi PLDM a dorit să ne scape de săracie și s-a prezentat în ultima campanie electorală cu sloganul: „Moldova fără sărăcie”.

Lupta PLDM împotriva comunismul și a lui Voronin


Lupta împotriva comunismul și a lui Voronin nu mai este actuală pentru PLDM și Vlad Filat. Cei care au venit la putere după ce i-au debarcat pe comuniști, astăzi se folosesc tot de Voronin și PCRM, dar de data asta pentru a cîștiga mai multă putere și pentru a supune politic mai multe instituții ale statului, în special pe cele care pot opera pe dosarele lui Filat și ale altor fruntași PLDM. Este evident că lupta lui Filat cu Voronin și comunismul a fost atunci doar un pretext pentru a ajunge la putere. Argumentul pe care el îl folosește acum că împreună cu PCRM vor să asigure funcționarea „normală” a instituțiilor, este de-a dreptul ridicolă.

PLDM, Filat și Europa…

Ne amintim cu toții de imaginile cu Filat împreună cu liderii Europei, participările zgomotoase ale PLDM la diferite reuniuni ale „familiei politice europene”, discursurile înflăcărate ale lui Filat despre prietenia cu care ne înconjoară și îl înconjoară pe el liderii europeni. Ce a mai rămas astăzi din toate astea? Toți acei lideri Europeni au transmis în aceste zile mesaje de îngrijorare și critici extrem de dure la adresa PLDM și PCRM, după ce aceștia au votat împreună mai multe documente antidemocratice și antieuropene. Este șocant să vezi cum în doar cîteva zile „copilul iubit” al Europei, Vlad Filat este criticat de toți liderii europeni pentru că acționează antidemocratic, pentru că nu respectă normele europene, pentru că încearcă să-și supună interesului său personal și intereselor de partid mai multe instituții fundamentale ale statului. Azi, muți de uimire asistăm cum Filat și PLDM au reușit în doar o zi să sfideze parcursul european al Moldovei. Mă întreb ce face Leancă? Deși, azi a apărut în presă un articol unde Leancă s-ar fi contrat cu Filat după ce i-ar fi explicat acestuia gravitatea situatiei și că există riscul că, după pierderea încrederii liderilor europeni, să urmeze și măsuri concrete privind stoparea sprijinului financiar extern pentru Moldova. Mai multe citiți în articol.

PLDM și lupta cu corupția

Filat nu a luptat niciodată în mod real cu corupția, s-a folosit de acest pretext doar pentru a lupta cu inamicii lui politici. Cu toate acestea, prin discursuri a ridicat lupta cu corupția la un nivel foarte înalt, încît lumea începea să creadă ca el chiar își dorește să contribuie la eradicarea acestui fenomen. Deși, era foarte simplu de intuit că nu are sub nici o formă acest obiectiv. Ulterior au fost adate pe față mai multe fărădelegi ale oamenilor care îl înconjoară pe Filat. Gata, s-a dus și acest obiectiv al PLDM.

PLDM a vrut să scape țara și de sărăcie

Un slogan foarte curajos cu care s-au prezentat Filat și PLDM în ultimele alegeri: Moldova fără sărăcie. Nu-mi amintesc acum nici o actiune sau tentativă de acțiune pe care să o fi făcut Filat ca să scape țara de sărăcie. Poate urma să facă în mandatul următor asta, că în mandatul pe care l-a încheiat de curînd am avut parte doar de risipirea banului public, de tot felul de Vicoli care își cumpărau mașini „mișto” cu televizoare și frigidere inluse, de Banaruci care converteau dolarii în iepuri sau iepurii în dolari, etc. Este Moldova fără sărăcie…?

Au mai fost și alte obiective interesante ale PLDM, cum ar fi votul mixt, pentru care Filat și partidul său au chiar strîns cîndva semnături de la cetățeni. Iata că zilele trecute și-a bătut joc și de acest obiectiv, dar și de electoratul lor, anulînd legea privind sistemul electoral mixt. Acest obiectiv al PLDM a fost la fel de autentic ca și lupta cu coruptia, cu sărăcia, cu comuniștii, etc.

Ceea ce a făcut PLDM, modul în care și-a călcat în picioare toate obiectivele importante, echivalează cu o sinucidere politică, e ca și cum PL și Ghimpu ar deveni brusc pro-rusi.

Pentru PLDM situația este cu atît mai dificilă cu cît are (sau avea…) un electorat instruit, care citește presa, care întelege ce se întîmplă în societate și care reacționează la derapaje, mai ales la cele care vizează democrația și parcursul european al Moldovei. În acest moment, după ce toate obiectivele enumerate mai sus au fost abandonate de PLDM, încercăm să înțelegem care este obiectivul lui Filat și al partidului său acum. Din păcate, obiectivul lor este răzbunarea. Lupta aceasta personală dintre el și Plahotniuc duce la destabilizarea țării. Ce ar fi dacă Filat ar lupta cu Plahotniuc cu adevărat în numele poporului, a bunăstării țării și s-o facă în limitile legii, corect și sincer? Astfel, ar avea și suținerea cetățenilor. Dar așa, a declașat un război superficial și ca la urmă să spună că l-a acuzat pe Plahotniuc fără a avea dovezi.

Am votat de două ori pentru PLDM, plus că am încurajat și pe alții s-o facă. De aproape doi ani am constatat că am greșit. Acum, sper că majorarea pragului electoral să le joace festa la următoarle alegeri parlamentare.

Cam asta

vieru.eu

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus