Timpul.md

Politică 2 Aprilie 2015 | 11:47

(PARLAMENT) Moldovenii pot călători fără vize în Serbia. Deputaţii vor decide mâine data alegerilor locale

Deputaţii se întrunesc astăzi, 2 aprilie, la ora 10.00, în şedinţa Parlamentului. Aleșii poporului îşi propun să examineze 7 chestiuni incluse pe ordinea de zi, însă aceasta poate fi modificată.

(UPDATE 16.34) Deputaţii vor decide mâine data alegerilor locale. Potrivit unui proiect elaborat de deputaţii socialişti, alegerile locale ar urma să se desfăşoare pe 7 iunie.

În acelaşi timp, în Parlament se discută şi posibilitatea organizării acestora la 14 iunie.

Liderul fracţiunii PLDM, Vlad Filat, care anterior sugera că alegerile locale ar putea fi amânate pentru toamna acestui an sau chiar mai târziu, astfel încât mai întâi să fie efectuată o reformă teritorial-administrativă, a declarat că va susţine organizarea alegerilor în luna iunie.

(UPDATE 12.33) Moldovenii care vor dori să meargă în Serbia, nu vor mai avea nevoie de vize. Parlamentul a ratificat, astăzi, Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi cel al Serbiei privind abolirea regimului de vize pentru cetăţenii celor două state. Documentul prevede scutirea de obligativitatea deţinerii unei vize, pentru cetăţenii ambelor state.

Totodată, moldovenii se vor putea afla fără viză în Serbia, timp de 90 de zile, pe parcursul a şase luni de la intrarea în această ţară.
Scutirea de viză nu acordă însă cetăţenilor și dreptul de a se angaja în câmpul muncii.

Cerinţele necesare pentru vizele de lucru, studii, cercetare, educaţie, reîntregire a familiei şi de şedere pe termen lung pe teritoriul statului fiecărei părţi vor fi reglementate de prevederile legislaţiei naţionale a statelor, titrează unimedia.info.

În vederea combaterii migraţiei ilegale, protejării intereselor şi securităţii ambelor state, părţile vor stopa intrarea oricăror persoane nedorite şi a cetăţenilor statelor terţe pe teritoriul lor.

(UPDATE 11.45) Alegerile locale generale ar putea avea loc în prima jumătate a lunii iunie. Deputaţii au convenit astăzi să introducă pe ordinea de zi un proiect de hotărâre în acest sens.

Proiectul a fost elaborat de deputaţii socialişti şi propune ca alegerile să fie pe 7 iunie. În acelaşi timp, în Parlament se discută şi posibilitatea organizării acestora la 14 iunie.

Liderul fracţiunii PLDM, Vlad Filat, care anterior sugera că alegerile locale ar putea fi amânate pentru toamna acestui an sau chiar mai târziu, astfel încât mai întâi să fie efectuată o reformă teritorial-administrativă, a declarat că ar putea susţine organizarea alegerilor în luna iunie.

(Știre inițială) Aleșii poporului urmează să ratifice Acordul de grant dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare în vederea realizării proiectului de modernizare a administrării fiscale.

Documentul prevede alocarea de către Banca Mondială a unui grant în valoare de 300 de mii de dolari, bani ce urmează să fie folosiți la îmbunătățirea administrării fiscale.

Deputații urmeză să ratifice și Acordul de finanţare a Programului rural de rezilienţă economico-climatică incluzivă dintre Republica Moldova şi Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă, în sumă de aproximativ 5,27 milioane de dolari.

Banii vor fi oferiți de Guvernul Danemarcei pentru îmbunătățirea capacității de adaptare a sectorului agricol la condițiile și schimbările climatice.
Deputații urmează să ratifice și Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții în vederea implementării Proiectului „Livada Moldovei”. Contractul are o valoare de 120 de milioane de euro și este oferit pentru o perioadă de 10 an.

Proiectului „Livada Moldovei” are drept scop tehnologizarea proceselor de producere a producției horticole, dotarea cu sisteme de irigare și anti-grindină a livezilor și plantațiilor, modernizarea proceselor post-recoltare și de procesare a producției, dar și diversificarea piețelor de desfacere ale țării.
Potrivit documentului ce urmează să fie ratificat astăzi, de acest împrumut ar putea beneficia aproximativ 300 de agenți economici și 52 de mii de gospodării țărănești, care activează în domeniul horticol.

Pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului figureză și proiectul legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și cel al Serbiei privind abolirea regimului de vize pentru cetățenii acestora.

Dacă documentul va fi ratificat, cetățenii Serbiei se vor putea afla fără viză în țara noastră timp de 90 de zile, pe parcursul a şase luni de la intrarea în ţară.

sursa: unimedia.info

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus