Timpul.md

Actualitate 16 Aprilie 2016 | 11:23

(PREMIERĂ) A fost inaugurat sectorul de tip deschis pentru deţinutele de la Rusca

A fost inaugurat sectorul de tip deschis recent construit pe teritoriul instituţiei de detenţie nr.7 – „Rusca”. Ministrul justiţiei, Vladimir Cebotari, prezent la eveniment, a calificat acest lucru ca fiind un pas înainte, deoarece condiţiile de detenţie sunt diferite, iar procesul de resocializare mai uşor.

„Avem 3 persoane deţinute de sexul feminin şi suplimentar alte 9 condamnate, dosarele cărora se află în proces de reexaminare, pentru a fi replasate din penitenciarul de tip închis, cu ispăşirea pedepsei în cel de tip deschis. Condiţiile sunt diferite. Nu vedem gratii. Persoanele au accesul să iasă inclusiv în afara teritoriului”, a spus ministrul citat într-un comunicat de presă al instituţiei pe care o conduce.

În sectorul de tip deschis se plasează deţinutele care nu reprezintă un risc pentru societate şi care nu se vor eschiva de la ispăşirea pedepsei. „Regimul nu înseamnă doar libertatea de a ieşi, dar şi antrenarea în diverse activităţi, pe teritoriul penitenciarului şi în afara lui. Aceasta permite o încadrare mai uşoară a lor în societate, obţinerea altor venituri”, a declarat Vladimir Cebotari.

În Penitenciarul nr.7 „Rusca” îşi ispăşesc pedeapsa 349 de femei. În timpul apropiat, o parte din ele vor fi separate. Sectorul de tip deschis este destinat detenţiei femeilor condamnate pentru infracţiuni uşoare. O comisie va evalua numărul celor care urmează a fi transferate la sectorul resocializare, aşa cum prevede Legea privind adaptarea socială a persoanelor eliberate din locurile de detenţie.

IPN

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus