Timpul.md

Internațional 20 Noiembrie 2015 | 10:10

(Presa belgiană) Cel mai căutat terorist din Europa se ascunde în Bruxelles şi se teme de represaliile Statului Islamic

Teroristul Salah Abdeslam, căutat pentru atentatele sângeroase din urmă cu o săptămâna din Paris, a fost văzut în Belgia şi se pare că s-ar teme de represaliile Statului Islamic, întrucât nu şi-a îndeplinit "martiriul" vinerea trecută.

Presa belgiană citată de The Telegraph susţine că o persoană l-a văzut pe cel mai căutat bărbat din Europa, Abdeslam, în suburbia bruxelleză Molenbeek.

"Salah este în Molenbeek. L-am văzut marţi seară. Se află acolo, dar nu va mai stă mult", a spus martorul, care a mai dat câteva detalii şi despre starea de spirit a teroristului.

Abdeslam şi-ar regretă acum acţiunile. "Mi-a spus că a mers prea departe. Era copleşit de ce se întâmplă. Asta ar putea avea consecinţe pentru familia să", a arătat sursă.

Abdeslam a fugit în timpul atacurilor, în vreme ce fratele sau, Brahim, s-a aruncat în aer, devenind astfel, în viziunea radicală a Statului Islamic, "martir".

Presă bruxelleză scrie că poliţia belgiană a fost avertizată că teroristul a fost văzut "pe jos, colindând prin Capitală", aşa că nivelul de alertă a fost ridicat la cel mai înalt grad şi au fost plasaţi lunetişti.

O altă mărturie preluată de presă belgiană este cea a prietenului lui Abdeslam, Omar: "Salah este nebun. El nu merge, aleargă. Este, probabil, prea energic. Dar de asta îl plac oamenii. Este loial, devotat fraţilor lui (...) Salah era diferit. Era inutil să încerci să îl găseşti înainte de ora 15:00. Petrecea mult timp dormind pentru că stătea până târziu. Stătea în oraş, dormea, ieşea din nou".

Reamintim că, șapte atacuri teroriste au zguduit Parisul, vineri seară. 129 de oameni au murit, doi dintre morți sunt români. Unul dintre teroriști, care s-a detonat, a venit cu noul val de imigranți. El a intrat în Grecia în 3 octombrie.

Jurnalistul român despre care se spunea că este rănit grav este în siguranță, nu a fost rănit.

Cele șase atentate simultane au fost provocate de opt teroriști. Șapte s-au sinucis, unul a fost împușcat, informează AFP, care citează surse din parchetul general francez. Autoritățile franceze se referiseră inițial la trei presupuși atacatori morți în sala de spectacole din Bataclan, unde avusese loc o luare de ostatici, și la un kamikaze ucis în apropiere de Stade de France, în nordul Parisului.

Mai târziu apar primele repercusiuni după seria de atacuri teroriste din Paris. O tabără de refugiaţi din Calais, cea mai mare, a fost incendiată, mai multe maşini de pompieri fiind văzute la faţa locului.

sursa: ziare.com/dcnews.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus