Timpul.md

Economie 21 Martie 2017 | 14:30

2220 contracte de închiriere a spațiului locativ în 2016

Numărul persoanelor din municipiul Chișinău care dau legal în chirie spații imobiliare este în creștere, arată datele Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. Autoritatea anunță că în anul 2015 au fost înregistrate 2220 de contracte de acest fel, iar în 2016 – 2328, în creștere cu 108 contracte. În primele două luni ale anului curent au fost înregistrate 451 de contracte, transmite IPN.

Persoanele fizice care dau în chirie un spațiu de locuit ar trebui să știe că, dacă nu desfășoară activitate de întreprinzător și transmit în posesie sau în folosință o proprietate imobiliară, trebuie să achite impozit în mărime de 7% din valoarea contractului, potrivit Codului Fiscal. Persoanele sunt obligate, în termen de trei zile de la data încheierii contractului, să-l înregistreze la organul fiscal teritorial. Impozitul aferent se achită lunar, cel târziu la data de 2 a lunii în curs sau în avans.

Dacă proprietatea imobiliară a fost transmisă în posesie sau în folosință după data de 2, termenul de plată în luna respectivă va fi a doua zi din momentul încheierii contractului. Suma impozitului achitat în avans nu se va restitui din buget. Reținerea finală a impozitului stabilit scutește beneficiarul câștigurilor și veniturilor de la includerea lor în componența venitului brut, precum și de la declararea acestora.

De notat, în cazul nedeclarării, declarării tardive sau a diminuării impozitului sau a taxei, încălcarea fiscală se consideră nesemnificativă dacă suma impozitului sau a taxei constituie până la 100 de lei pentru persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și până la o mie de lei pentru persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, pentru fiecare perioadă fiscală în parte. În cazul în care persoana care dă în locațiune un spațiu de locuit diminuează intenționat suma contractului, este pasibilă de sancțiune.

Fondul locativ al municipiului Chișinău este alcătuit din peste 120 de mii de locuințe de toate formele de proprietate. Perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2016 la bugetul public național au fost încasate 5,4 milioane de lei impozit pe venitul aferent operațiunilor de predare în posesie a proprietăților imobiliare.  


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus