Timpul Local

Atentatele, mai semnificative dect nasterea primului copil

Cand rostim 11 septembrie, nu putem sa nu ne amintim de imaginile socante pe care le-am vazut cu totii la TV in urma cu opt an. In aceasta zi neagra au murit 2.978 de oameni din diferite colturi ale lumii. Unele evenimente istorice pot fi mai semnificative pentru memoria noastra decat chiar cele mai reprezentative momente din viata personala, sustin cercetatorii.

Majoritatea persoanelor chestionate in cadrul unui studiu isi aduc aminte pana la ultimele detalii evenimentele si stirile legate de atacurile teroriste din 11 septembrie, de la World Trade Center mult mai exact decat poate descrie nasterea primului copil. Rugati sa-si aminteasca detalii precise in legatura cu 32 de evenimente istorice sau personale, ordonate de la propriul lor prim sarut pana la moartea Printesei Diana, rezultatele unui chestionar realizat pe 300 de persoane sugereaza ca importanta evenimentelor nationale sau internationale o depaseste pe cea a evenimentelor personale. Atacurile asupra WTC, se situeaza pe primul loc pe lista evenimentelor integrate in memorie, cu 82%, dintre respondenti care isi aduc aminte de acest eveniment in detaliu. Aproximativ 82% dintre respondentii studiului si-au putut aduce aminte exact cine le-a spus despre evenimentele de la 11 septembrie, 84% au putut preciza ce ora era cand au auzit despre atentate, iar 92% stiu unde se aflau in momentul in care au primit vestea.

In schimb, doar 50% dintre cei intervievati si-au amintit detalii despre nasterea primului copil si doar 46% au reusit sa isi aminteasca detalii semnificative despre prima lor zi de scoala. Atentatele de la 11 septembrie 2001, considerate cele mai sangeroase din istorie, au fost comise de 19 teroristi din reteaua al-Qaida, care au deturnat patru avioane, lovind turnurile World Trade Center din New York si cladirea Pentagonului, situata in apropiere de Washington.

In 2008, cinci barbati acuzati de implicare in atacurile teroriste de la 11 septembrie au spus unui judecator ca doresc sa isi marturiseasca crimele, ceea ce ar putea duce la executia lor. Presupusul planificator al atacului, Khalid Sheikh Mohammed, declara ca este gata sa se confeseze, dar doreste ca toti cinci sa o faca in acelasi timp. Mai nou, administratia Obama va lansa un proces de investigatie a programului de interogari ale teroristilor, dupa ce un raport recent a relevat informatii conform carora CIA l-a amenintat pe suspectul-cheie din atentatele de la 11 septembrie 2001 ca-i vor ucide copiii. Raportul a fost intocmit in 2004, cand a fost facut public doar in varianta cenzurata, iar judecatorul a ordonat redeschiderea cazurilor suspectilor de la 11 septembrie.

Bill Burton, secretarul de presa de la Casa Alba, a confirmat ca va fi formata o noua echipa de interogare pentru suspectii principali ai actelor de terorism. Noua echipa va fi numita High-Value Detainee Interrogation Group.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *