Externe

Belgia va aloca încă 400 de milioane de euro în lupta contra terorismului

Într-un discurs în Camera Reprezentanților (camera inferioară) a parlamentului federal belgian, Charles Michel a declarat că Belgia va introduce o serie de măsuri de securitate ca urmare a atentatelor teroriste comise vinerea trecută la Paris și soldate cu 129 de morți și 352 de răniți, conform unui bilanț provizoriu. Printre aceste măsuri figurează încarcerarea luptătorilor jihadiști la revenirea lor din Siria și închiderea lăcașurilor de cult nerecunoscute.

Șeful executivului federal belgian, care a fost aplaudat inclusiv de deputații din opoziție la anunțarea acestor măsuri, a evocat "lupta democraților contra dușmanilor libertății". "Fanatismul este o otravă care distruge, o otravă care divizează", a subliniat Michel.

În intervenția sa, el a insistat pe nevoia de concentrare a eforturilor pe identificarea amenințării. "Locul jihadiștilor ce revin (în Belgia) este în închisoare", a accentuat prim-ministrul Belgiei.

El a respins criticile aduse la adresa serviciilor de securitate belgiene după atentatele de la Paris. "Nu accept criticile care au vizat denigrarea muncii serviciilor noastre de securitate", a spus Charles Michel, care a ținut să precizeze că "ieri (miercuri), la Saint-Denis, a fost împiedicat un atentat mai ales ca urmare a informațiilor furnizate de echipe belgiene".

Cel puțin doi dintre autorii atacurilor de la Paris au trăit în Belgia — Ibrahim Abdeslam (31 de ani) și Bilal Hadfi (20 de ani). Ibrahim Abdeslam, care a trăit în cartierul Molenbeek din Bruxelles, s-a aruncat în aer vinerea trecută în fața unui restaurant de pe bulevardul Voltaire din Paris. Tot atunci, Bilal Hadfi s-a aruncat în aer lîngă Stade de France, unde avea loc meciul de fotbal amical între selecționatele Franței și Germaniei. Există relatări conform cărora el călătorise în Siria, unde a aderat la gruparea jihadistă Statul Islamic.

Tot din cartierul bruxellez Molenbeek provine și Abdelhamid Abaaoud, considerat a fi "creierul" atentatelor teroriste comise la 13 noiembrie la Paris. El a fost vizat miercuri de o operațiune a unităților de elită ale poliției franceze (RAID) în suburbia pariziană Saint-Denis, iar în prezent persistă incertitudini despre soarta sa. Potrivit șefilor a două servicii de informații vest-europene, citați de cotidianul american Washington Post, Abdelhamid Abaaoud a fost ucis în operațiunea antitero de la Saint-Denis.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *