Timpul.md

Actualitate 3 Octombrie 2019 | 22:10

Cine este candidatul pe circumscripția nr. 50, Vasile Calmațui?

Vasile Calmațui, care la alegerile parlamentare din 24 februarie a candidat pe circumscripția nr. 50 din partea Partidului Liberal, a decis să-și înainteze candidatura și la scrutinul nou din 20 octombrie, pe aceeași circumscripție. De această dată, Vasile Calmațui se va regăsi în listele electorale drept candidat independent.

Vasile Calmațui, este născut în Ungheni, cetățean român și al Republica Moldova. În anul 1991 absolvește Școala nr.2 (acum liceul Ion Creangă), Ungheni, cu medalie de aur. În 1993 studiază la ASEM, REI (Relații Economice Internaționale), Chișinău iar la sfârșitul anului 2, după un concurs la care au participat majoritatea colegilor, am obținut una din cele 4 burse Tempus de studii în Franța. Din 1993 locuiește în regiunea pariziană unde a studiat informatică și economie, și a muncit 4 ani ca inginer programator la o firmă internațională iar din 2002 conduce o mică afacere de vânzare pe internet.

Din 2004 s-a implicat în viața publică a Republicii Moldova și a României, militând pentru Unire, contra abuzurilor guvernărilor și pentru păstrarea tradițiilor românești.

ACTIVITĂȚI CIVICE/POLITICE:

Începând cu 1 septembrie 2004 am organizat/co-organizat în Paris multe zeci de mitinguri, conferințe, concerte... activități civice, politice, culturale și sportive. Este președinte al asociației LaParis și al Clubului Liberal Paris. Membru în consiliile asociațiilor “Unirea face puterea”, “Sfântul Ștefan cel Mare” și “Cenaclul Grigore Vieru”. Membru al PL din 2010.

REZULTATE NOTABILE:

2009 – după abuzurile din comisariate în aprilie a manifestat zilnic timp de 2 săptămâni în fața ambasadei Republicii Moldova, a scris scrisori, petiții, am discutat cu oficiali francezi... Dacă în 2009 oficialii europeni au înțeles că regimul lui Voronin a trecut linia pe care nu trebuiau să o treacă, și dacă comuniștii nu au găsit acel vot de aur, cred că undeva este și meritul celor ce au manifestat peste hotarele RM (nu doar la Paris dar și alte orașe).

2012 – inițierea, redactarea și publicarea unei scrisori deschise contra mărimii exagerate a taxei de drum (vinietei). Scrisoarea a fost larg mediatizată, am organizat și mitinguri. În consecință guvernul Filat a diminuat mărimea taxei, de exemplu pentru 30 de zile - de la 65€ la 7€.

2014 – în urma insistențelor noastre (dar nu numai) am reușit să avem 3 secții de votare în regiunea pariziană.

ACTIVITĂȚI PROFESIONALE:

Din 2002-prezent - Director la societatea WEXIM din Paris, Franța. Vînzări online de piese de schimb și accesorii pentru telefoane mobile și tablete.

1998-2002 Inginer-programator la societatea ILOG (acum IBM), din regiunea pariziană, Franța. Programarea și comercializarea de software și de componente pentru programare.

Unele din programele Java din 1997-2000 au fost premiate de către diferite situri internet specializate, inclusiv unul (VasSendMail) a fost inclus într-o carte de antologie japoneză de appleturi Java.

STUDII:

1997-1998 Université de Paris VII - Jussieu (acum Université Paris-Diderot Paris 7). Master 2 în rețele informatice (echivalent diplomă de inginer). Nume exact DESS (Diplôme d'études supérieures spécialisées) Application de la Télématique

1995-1997 Université de Paris XII - Créteil (acum Université Paris-Est-Créteil-Val-de-Marne Paris-XII). Master 1 în informatică aplicată întreprinderilor. Nume exact Maîtrise MIAGE (Méthodes Informatiques Appliquées à la Gestion de l'Entreprise).

1994-1995 Université de Paris XI (acum Université Paris-Sud Paris-XI). Licență în economie. Nume exact Licence ès Sciences Economiques

1993-1994 Université de Paris XI (acum Université Paris-Sud Paris-XI), IUT de Sceaux. Diplomă în comerț internațional. Nume exact DUT (Diplôme universitaire de technologie), Techniques de Commercialisation, option internationale

1991-1993 ASEM, REI (Relații Economice Internaționale), Chișinău, RMoldova. La sfîrșitul anului 2, după un concurs la care au participat majoritatea colegilor, am obținut una din cele 4 burse Tempus de studii în Franța.

1991 Școala nr.2 (acum liceul Ion Creangă), Ungheni, RMoldova. Diplomă de școală medie, cu medalie de aur.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus