Politică

Despre un Cod Electoral mai permisiv

Anularea restrictiilor privind participarea blocurilor electorale la alegeri si revenirea la pragului electoral de 6% pentru ca acestea sa acceada in Parlament, reducerea pragului de participare a cetatenilor la referendum – sunt doar cateva din modificarile la Codul Electoral, incluse intr-un proiect de lege si propuse spre dezbaterea publica.

Presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru perfectionarea cadrului legislativ electoral, Valeriu Nemerenco, a afirmat ieri, in cadrul unei mese rotunde, ca la elaborarea modificarilor s-a tinut cont de propunerile si recomandarile institutiilor internationale si ale societatii civile din republica.

Prezentul proiect de lege prevede anularea restrictiilor impuse in 2007 privind participarea la alegeri a blocurilor electorale. Corneliu Gurin, expert-consultant al comisiei, considera ca „aceste restrictii au generat interpretari si inconveniente legislative si institutionale atunci cand mai multi candidati din partea unor partide au fost impusi de situatie sa participe la alegeri pe listele altor partide”.

Proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral prevede revenirea la vechiul prag electoral si pentru ceilalti concurenti electorali. Astfel, pentru a accede in Parlament, partidele politice trebuie sa obtina cel putin 4%, iar candidatii independenti – 2% din numarul de voturi.

La elaborarea proiectului Comisia speciala a luat in considerare si propunerile venite in campaniile electorale din 2009 privind deschiderea peste hotare a unor sectii de votare suplimentare. „Acolo unde nu avem misiuni diplomatice, dar se stie ca locuiesc multi cetateni ai RM, urmeaza sa fie examinata posibilitatea deschiderii sectiilor de votare”, a declarat Corneliu Gurin. Acesta a accentuat ca, desi marea majoritate a cheltuielilor vor fi achitate de stat, art. 29/1 din proiect stipuleaza ca toate cheltuielile de intretinere a membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate sa fie suportate de catre cei care-i desemneaza.

Polemicile din cadrul mesei rotunde au vizat modificarile la art. 146. Valentin Crilov, liderul PSM „Patria-Rodina”, a calificat modificarile drept „meschinarie subtila”. El a acuzat actuala guvernare ca astfel aceasta incearca sa depaseasca intr-un mod „nu prea legal” situatia creata.

Referitor la conditiile desfasurarii referendumului republican, au fost propuse
spre dezbatere modificari la art. 171 care prevad reducerea pragului de participare la referendum de la 3/5 din numarul persoanelor inscrise in liste la 50%.

Actualul proiect mai propune crearea unui centru de instruire continua in domeniul electoral, astfel ca pe viitor in organele electorale de orice nivel sa poata fi desemnati doar titularii certificatelor de instruire calificata.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *