Timpul.md

Actualitate 7 Aprilie 2017 | 12:33

Flashmob la Ambasada Rep. Moldova din București. 7 aprilie 2009: Sacrificiul protestatarilor din Chișinău, startul procesului de Reunire

Vineri, 7 aprilie, se împlinesc opt ani de la protestele izbucnite după ce au fost anunțate rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din 5 aprilie, care îi prezentau drept câștigători pe comuniștii. În urma manifestațiilor reprimate violent, regimul Voronin a fost înlăturat de la putere.

Un flashmob de comemorare a victimelor maltratărilor și violențelor din 7 aprilie 2009, de la Chișinău, va avea loc vineri, ora 20:00, în fața Ambasadei Republicii Moldova la București (Aleea Alexandru, nr. 30). Evenimentul se va desfășura la inițiativa Organizației Studenților Basarabeni din București, a Platformei Unioniste Acțiunea 2012 și Asociației Studenților și Elevilor Basarabeni din București.

Sub genericul „Noi nu uităm!”, participanții la flashmob vor ține un moment de reculegere în memoria victimelor din aprilie 2009, vor aprinde lumânări și vor solicita autorităților Republicii Moldova să facă dreptate în dosarul „7 aprilie 2009”.

„În urmă cu opt ani, guvernarea comunistă din Republica Moldova a fost dată jos de puterea străzii. Acțiunile au avut ecou și în România astfel că, în paralel cu manifestaţiile din Chişinău, s-au derulat mitinguri de solidaritate în marile centre universitare: în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Sibiu. Inima Chișinăului și a Țării au bătut la unison. Pe 7 aprilie 2009 s-a dat startul procesului de Reunire, iar astăzi aducem un omagiu celor care au îndurat abuzuri pentru această convingere a loc”, a declarat Alexandru Rotaru, președintele executiv al Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

De asemenea, la Chișinău, aripa tânără a Partidului Acțiune și Solidaritate, PAS Youth, va organiza vineri un flashmob dedicat comemorării evenimentelor de 7 aprilie 2009. Evenimentul va avea loc la ora 15:30, în scuarul Catedralei. 

infoprut.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus