Timpul.md

Actualitate 13 Martie 2017 | 15:31

Franța: Francois Fillon și-a prezentat programul electoral; unele măsuri ar putea fi nepopulare

Candidatul dreptei la președinția Franței, Francois Fillon, și-a prezentat luni programul politic, în care menționează că va crește vârsta de pensionare la 65 de ani, numărul orelor săptămânale de lucru - în prezent numai 35 de ore - va crește de asemenea și va scădea impozitele și cheltuielile publice, transmite agenția EFE.

Cu două zile înaintea unei posibile inculpări în dosarul privind presupusele angajări fictive ale soției sale și copiilor săi, Fillon a mai promis în fața presei că, dacă va ajunge președinte, miniștrii din viitorul executiv vor lucra pe bază de obiective, iar cine nu va îndeplini aceste obiective va pleca din executiv.

El a subliniat că prioritatea sa în primul trimestru va fi să pună capăt contracției economiei, motiv pentru care va revizui legislația muncii astfel încât săptămâna de lucru de numai 35 de ore să fie eliminată și să crească numărul orelor obligatorii de lucru.

Fillon promite și o reformă a fiscalității, având în vedere mai ales reducerea impozitelor percepute societăților, stimularea puterii de cumpărare a populației, în paralel cu diminuarea cheltuielilor publice și reducerea birocrației.

'Vreau o economie de 100 de miliarde de euro în cheltuielile publice pe parcursul celor cinci ani și să reduc numărul angajaților din sectorul public cu 500.000, prin neacoperirea unui post din două care devin vacante', a indicat Francois Fillon.

Restructurarea funcției publice va viza și viitorul executiv, candidatul dreptei la președinția Franței promițând un guvern alcătuit din maxim 15 miniștri, care fiecare vor avea un cabinet alcătuit din cel mult 10 persoane și vor fi obligați să semneze un 'cod de conduită' pentru prevenirea conflictelor de interese.

Într-un interviu acordat cotidianului Les Echos, candidatul dreptei la președinția Franței a mai precizat că dacă va ajunge la Palatul Elysee va crește TVA-ul cu două puncte procentuale.

Având în vedere că unele dintre măsurile anunțate ar putea fi nepopulare, Francois Fillon a subliniat că nu le cere francezilor să facă eforturi, ci doar să contribuie la 'prosperitatea' țării lor.

Inițial favorit al scrutinului din aprilie-mai, după izbucnirea scandalului privind locurile de muncă fictive ale membrilor familiei sale sondajele nu îi mai dau șanse nici măcar să intre în turul doi, în care ar urma să se confrunte centristul Emmanuel Macron și lidera extremei drepte, Marine Le Pen.

AGERPRES.RO

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus