Timpul.md

Actualitate 2 August 2017 | 11:30

Italia și Turcia, amenințată cu noi atacuri teroriste

Un luptător al Statului Islamic a publicat o filmare în care amenință cu noi atacuri teroriste asupra Italiei și Turciei și îi transmite un mesaj președintelui SUA, Donald Trump. Bărbatul, care vorbește cu accent britanic, susține că ISIS are ca ținte în special două mari orașe: Constantinopol (vechea denumire a orașului Istanbul de astăzi) și Roma, transmite Digi24.

Filmarea ar fi fost făcută în orașul sirian Rakka, ultima fortăreață a Statului Islamic, care a pierdut teritorii importante în ultimele luni, culminând cu eliberarea orașului irakian Mosul de către forțele armatei irakiene, relatează Reuters.

„Acesta este un mesaj pentru faraonul de astăzi, Donald Trump. Voi stați cu ochii pe Rakka și Mosul, dar noi am pus ochii pe Constantinopol și Roma. Bi Idhn Allah (Cu voia lui Allah), vă vom măcelări în propriile voastre case”, spune jihadistul în filmarea de 25 de secunde.
Activiştii anunţă intensificarea luptelor între forţele sprijinite de coaliţa internaţională şi jihadiştii ISIS din Rakka

Reprezentanţii Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) au anunţat o intensificare a luptelor între luptătorii Forţelor Democrate Siriene (SDF), care sunt sprijiniţi de către coaliţia internaţională a Statelor Unite, şi jihadiştii Statului Islamic din bastionul Rakka - capitala de-facto a ISIS, transmite Sky News, citat de News.ro.
Cel puţin 180 de civili din zonele controlate de jihadişti au reuşit să fugă, iar numărul acestora este aproximat la câteva sute de către activiştii OSDO.

Forţele Democrate Siriene (SDF) au lansat la începutul lunii iunie o ofensivă finală pentru recucerirea bastionului jihadist de la Rakka.
De asemenea, luptătorii kurzi şi arabi au reuşit să recucerească mai multe zone din bastionul jihadist, iar cele mai violente lupte s-au concentrat în cartierul sud-vestic Yarmouk.

Luptătorii SDF au reuşit să cucerească mai multe poziţii în apropierea moscheii din zona centrală a bastionului Rakka,
Un număr de 11 militanţi jihadişti şi-au pierdut viaţa luni în luptele din bastion, în vreme ce agenţia Amaq a Statului Islamic a revendicat uciderea a 14 luptători ai SDF.

Această intensificare a luptelor are loc la o săptămână după ce forţele irakiene au anunţat victoria împotriva jihadiştilor ISIS din oraşul Mosul.
Deşi pierderea capitalei de-facto ar reprezenta o lovitură grea pentru gruparea teroristă, jihadiştii ISIS continuă să controleze zone din provincia estică Deir al-Zor, care se învecinează cu Irak.
Forţele guvernamentale au început să se apropie din vestul şi sudul provinciei Deir al-Zor.
Între timp, miniştrii europeni de Externe au aprobat o nouă serie de sancţiuni împotriva regimului al-Assad pentru lansarea de atacuri chimice în Siria.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, Boris Johnson, a explicat că sancţiunile vizează un număr de 16 oficiali militari şi oameni de ştiinţă, care vor avea interdicţie de a călători în ţările UE. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus