Culinar.md

Legumele congelate: greşeli frecvente pe care le facem atunci când gătim

Alegem la întâmplare
Înainte să pui în coşul de cumpărături punga de legume, verifică dacă sunt lipite unele de altele. În caz contrar, înseamnă că în timpul transportului către destinaţie, acestea s-au decongelat şi au fost recongelate, aşadar şi-au pierdut nutrienţii în tot acest proces. În urma fluctuaţiilor de temperatură legumele se pot deshidrata, chiar şi în timpul depozitării şi pot produce gheaţă, care afectează culoarea, savoarea şi fermitatea.



Foloseşti legume congelate în preparate nepotrivite

Cele mai bune preparate pentru legumele congelate sunt cele care pot fi depozitate în caserole, supele şi altele care conţin mai multe ingrediente care tind să se diferenţieze de legumele congelate. Specialiştii recomandă să folosim fie doar legume congelate, fie doar legume proaspete, dar niciodată amândouă. Dacă legumele congelate sunt combinate cu cele proaspete, diferenţa dintre texturi poate fi supărătoare.

Decongelezi legumele înainte să le prepari
Cea mai proeminentă calitate a legumelor congelate este textura. Din moment ce congelarea lor nu face altceva decât să producă apă, iar legumele la cândul lor conţin foarte multă apă, procesul de congelare măreşte pereţii celulari. Acest rezultat este mai puţin delicat, iar textura nu mai este una foarte moale. Nu trebuie să decongelezi legumele înainte de a le prepara, iar faptul că le găteşti deja congelate te ajută să obţii o textură mai bună. Excepţie însă fac porumbul întreg şi verdeţurile (ex: spanacul).

Faptul că nu decongelezi legumele în anumite situaţii
Până acum spuneam că nu este bine să decongelăm legumele înainte de a fi preparate, dar există anumite situaţii în care este imperios necesar să faci acest lucru, altfel va avea un impact semnificativ asupra produsului final. Spanacul congelat, de exemplu, dacă îl foloseşti în pizza, în procesul de gătire va elimina foarte multă apă, ceea ce înseamnă că pizza ta va fi ruinată.

Adaugi legumele congelate prea devreme
Mulţi dintre noi avem tendinţa să adăugăm legumele congelate foarte repede, ca şi când ar fi proaspete. Astfel ele ajung să stea prea mult la gătit, iar potenţialii nutrienţi ca vitaminele B şi C se pot pierde. Cel mai bun mod de a evita acest lucru este prin adăugarea legumelor congelate mai târziu decât avem tendinţa să o facem.

Nu foloseşti cuptorul cu microunde
Ştim, nu are o reputaţie tocmai bună, dar cuptorul cu microunde poate fi chiar eficient. Ca legumele să nu se înmoaie prea tare, lasă-le 4-6 minute.

Aştepţi prea mult timp să le consumi
Desigur, legumele congelate rezistă mai mult şi nu permit apariţia altor microorganisme. Dar anumite enzime pot afecta calitatea alimentelor şi astfel îşi pot schimba aroma, culoarea sau textura. ”Durata de viaţă” este de 8-12 luni, dar cu cât sunt consumate mai repede, cu atât sunt mai delicioase.

csid.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *