Ultima oră

Lotul olimpic al Rusiei este INTERZIS la Jocurile Olimpice

„Pot să confirm, suspendarea este menţinută”, a declarat Mihail Butov, secretarul general al ARAF (Federaţia rusă de atletism), refuzând alte comentarii, în timp ce Consiliul IAAF s-a reunit la Viena pentru a decide ridicarea sau nu a interdicţiei de participare a atleţilor ruşi, acuzaţi că au beneficiat de un sistem de dopaj organizat, la competiţiile internaţionale.

ARAF este suspendată încă din noiembrie, anul trecut, în urma scandalului de doping declanşat de depistarea unei întregi reţele de atleţi ruşi dopaţi. Ruşii sunt acuzaţi de ”doping sponsorizat de stat”, chiar dacă Moscova neagă acest lucru. Totuşi, ministrul Sportului din Rusia, Vitaly Mutko, a declarat că se aştepta la o asemenea decizie, dar că ”Rusia va reacţiona”.

Yelena Isinbayeva, dublă campioană olimpică la atletism, a anunţat, printr-o scrisoare, că va face apel la decizia IAAF, considerând-o o ”încălcare a drepturilor omului”. ”Dacă unii atleţi ruşi s-au dopat de ce trebuie să fie şi cei curaţi interzişi? De ce nu putem avea voie să participăm la Rio împotriva atleţilor curaţi din alte ţări?”, a spus Isinbayeva.

Comitetul Olimpic se va întâlni marţea viitoare, pe 21 iunie, la rândul său, când va decide dacă atleţii ruşi neimplicaţi în cazuri de dopaj vor putea să concureze la Jocurile Olimpice, sub steagul olimpic. La ultima Olimpiadă, de la Londra, din 2012, ruşii au obţinut 14 medalii, printre care şase de aur. A fost a doua cea mai bună ”zestre” de medalii, după cea a Statelor Unite.

Rusia a devenit prima ţară din istoria sportului care a fost interzisă la Jocurile Olimpice din cauza dopajului, sporind tensiunile politice dintre Rusia şi Vest. ”Dacă cineva încearcă să politizeze aceste lucruri este o mare greşeală”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin astăzi, înaintea deciziei IAAF. 

jurnal.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *