Actualitate

Miscarea Actiunea Europeana lupta cu violenta in familie

„Spune NU violentei in familie!”. Acesta a fost subiectul discutat duminica, 13 decembrie, in cadrul unei mese rotunde organizate de catre Forul Femeilor Europene (FFE), organizatie subsidiara Miscarii Actiunea Europeana. Anatol Petrencu, presedintele MAE, a declarat ca formatiunea intentioneaza prin FFE sa porneasca, de la inceputul anului viitor, o campanie impotriva violentei in familie.

De asemenea, a solicitat implicarea in actiune a oricarei structuri neguvernamentale interesate in combaterea acestui fenomen. „Violenta nu poate fi tolerata intr-o societate democratica. Existenta acestui fenomen denota lipsa de maturitate a unui stat si prezenta unor valori nefiresti, proprii comunitatilor primitive. Iar R. Moldova vrea in Europa, vrea sa devina un stat profund democratic”, a declarat liderul MAE.

Presedinta FFE, Zoia Jalba, si-a exprimat regretul privind implicarea organelor de stat in solutionarea acestei probleme. „Este regretabil faptul ca, desi inca in anul 2007 a fost promulgata Legea cu privire la prevenirea si combaterea violentei in familie, persoanele din functiile-cheie nu au gasit mecanismul de implementare a acesteia. Iata de ce MAE a luat in vizor aceasta problema grava cu care se confrunta femeile din societatea noastra si speram, cu ajutorul dumneavoastra, daca nu sa o solutionam, macar sa o diminuam”, a precizat Zoia Jalba, responsabila de desfasurarea campaniei.

Maria Orlov, presedinta organizatiei I.S.A.M., care lupta impotriva violentei in familie, a incercat sa gaseasca radacinile acestei probleme: „Violenta domestica s-a fondat pe ramasitele sistemului. Problema trebuie rezolvata pas cu pas. Doar asa vom reusi sa readucem statutul de odinioara al femeii in societate, familie, politica etc.”

Olga Ojog, avocata la Asociatia Obsteasca „ Refugiul Casa Marioarei”, a explicat de ce o parte din vina le revine si femeilor. „Daca femeile nu ar mai tolera maltratarile psihologice si fizice, s-ar rezolva si problema. Motivele tacerii lor nu o sa le inteleg niciodata, dar aproximativ in toate cazurile le este frica de reactia societatii. Plus la toate, nu prea ai ce face daca statul nu lucreaza cu agresorii si nici legislatia nu ne ajuta mult”, a mentionat ea.

Vera Sali, membra a FFE, s-a aratat nemultumita de faptul ca organele abilitate nu-si exercita responsabilitatile in aceasta directie. „Acesta nu ar trebui sa fie un lucru de ONG, ci sa intervina in forta statul. Ar fi bine daca s-ar deschide cabine ce ar oferi consultanta psihologica gratuita”, a declarat Sali.

Zinaida Zmuncila, coautoare a Legii cu privire la prevenirea si combaterea violentei in familie, a identificat trei mari piloni pe care se sprijina solutia problemei privind violenta in familie: organele de politie, medicii si asistentii sociali. „Daca in aceste functii fiecare si-ar exercita responsabilitatile, atunci am putea vedea si solutia acestei probleme”, a spus ea.Ecaterina Bucur, presedinta FFE din raionul Hancesti, considera ca sistemul educational ar trebui sa presupuna anumite lucruri privind combaterea violentei in familie, iar psihologii din scoli „nu doar sa detina functii formale”.

In cea de-a doua parte a intrunirii FFE a avut loc sedinta Consiliului, in cadrul careia, cu unanimitate de voturi, Zoia Jalba a fost reconfirmata in functia de presedinta a Forului Femeilor Europene. De asemenea, prin vot majoritar, au fost numite patru vicepresedinte ale Forului la nivel national: Alexandra Stanca, Rodica Negrescu, Corina Timofti si Natalia Coser.
In finalul sedintei, Forul Femeilor Europene a adoptat „Rezolutia privind implicarea MAE in combaterea violentei in familie”, care prevede inceperea campaniei impotriva violentei domestice la inceputul anului 2010.

13 decembrie 2009

PP
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *