Opinii și Editoriale

Moldovan Yeri

In R. Moldova, pe langa Gagauz-Yeri, adica Pamantul Gagauzilor, mai exista si Pamantul Moldovenilor, un fel de Moldovan-Yeri, ca sa fie mai pe inteles. Moldovenii din M-Yeri si gagauzii din G-Yeri traiesc cam cu aceleasi griji: si unii si ceilalti doresc prosperare, si unii si altii doresc sa-si pastreze obarsia.

Pana acum – liniste si pace – moldovenii nu se amestecau in limba vorbita de gagauzi care, dupa cum a fost dovedit stiintific, este gagauza, iar gagauzii nu se amestecau in limba vorbita de moldoveni care, dupa cum a fost dovedit stiintific, este romana. De la o vreme, insa, un motan negru trece drumul intre moldovenii de limba romana si gagauzii de limba gagauza si vrea sa-i invrajbeasca. Acel motan se numeste PCRM si care, la 18 mai, a pus la cale o provocatie interetnica de proportii – prin cei 16 deputati ai sai, a obtinut ca Adunarea Populara (AP) de la Comrat sa adopte o declaratie prin care solicita conducerii RM sa modifice in scolile gagauze denumirea cursurilor de Limba si literatura romana si de Istorie a Romanilor in Limba si literatura moldoveneasca si Istorie a Moldovei. La auzul acestei vesti, moldovenii de limba romana au cascat larg ochii spre gagauzii de limba gagauza si au rostit mirati: „Ce faceti, fratilor?”. Fratilor, mai ales voi, cei din „Edinaia Gagauzia”, care ati luptat pentru autonomia care sa va salveze neamul de la rusificare si disparitie totala, fratilor, cei care doriti internationalism si respect – voi ce fel de internationalism si din partea cui doriti acest respect?
 

Dar nu toti gagauzii joaca asa cum le canta ideologii lui Voronin de la Chisinau.
Trei deputati din AP nu au votat provocatia comunistilor, iar baskanul UTA „Gagauz-Yeri”, Mihail Formuzal, s-a adresat cu un mesaj catre AP prin care indeamna alesii locali sa nu voteze „un proiect de hotarare care n-a fost elaborat in Gagauzia” si le-a reamintim deputatilor ca „nu e cazul ca noi, gagauzii, sa-i indicam poporului moldovenesc cum sa-si denumeasca limba si istoria”. „Inteleg tendinta unor deputati din partea Partidului Comunistilor… Totusi, trebuie sa remarc faptul ca hotararea dumneavoastra, daca va fi adoptata, poate trezi la o anumita parte a locuitorilor RM o reactie negativa fata de poporul gagauz”, avertizeaza baskanul Formuzal. Insa majoritatea din AP nu a tinut cont de acest mesaj si a votat declaratia. A facut jocul comunistilor si a ignorat completamente relatia frateasca dintre moldoveni si gagauzi, mai ales ca nici un simplu gagauz – elev, pedagog, student – din orasele si satele autonomiei nu a cerut eliminarea din scoli a Limbii Romane si a Istoriei Romanilor.
 

Cat priveste avertismentul baskanului Formuzal despre o eventuala reactie a unei parti a locuitorilor RM, as vrea sa spun ca moldovenii demult au inteles ca la Comrat isi fac jocul ocult fortele pro-imperiale de la Moscova, sub inaltul patronat al lui Voronin. Numai ca moldovenii si gagauzii au trecut o data cumpana dezbinarii si, amintindu-si probabil cu jena de acele vremuri grele, azi ar trebui sa se uneasca intr-o hora mare a prieteniei in numele limbii romane si in numele limbii gagauze, dar si in ciuda acelor comunisti care se doresc la putere cu pretul sangelui nostru de crestini.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *