Timpul.md

Actualitate 3 Septembrie 2019 | 12:48

Statele Unite vor retrage 5.000 de militari din Afganistan și vor închide mai multe baze militare

Statele Unite vor retrage aproximativ 5.000 de militari din Afganistan și vor închide cinci baze militare în termen de 135 de zile, conform unui proiect de acord de pace cu oficialii talibani, a anunțat luni Zalmay Khalilzad, negociatorul SUA, relatează agenția Reuters, citată de Mediafax. Acordul trebuie aprobat de președintele american Donald Trump înainte de a fi semnat, a anunțat negociatorul american. „În principiu, am ajuns unde trebuie”, a declarat Zalmay Khalilzad.

Președintele afgan Ashraf Ghani a fost informat de proiectul de acord și urmează să analizeze toate detaliile înainte de a oferi o opinie oficială, conform purtătorului său de cuvânt.

În schimbul ofertei Statelor Unite, talibanii au fost de acord să nu permită ca Afganistanul să fie folosit de militanți pentru plănuirea unor atacuri teroriste pe teritoriul Statelor Unite și al aliaților săi.

Cu toate acestea, detaliile negocierilor viitoare rămân neclare, deoarece talibanii refuză să discute direct cu Guvernul, pe care îl consideră un regim ilegitim „de păpuși”. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus