Timpul.md

Culinar.md 15 Aprilie 2021 | 05:32

Tipuri de măsline și beneficiile lor. Care sunt cele mai sănătoase

Măslinele sunt apreciate pentru aroma lor intensă, dar și pentru proprietățile nutritive valoroase. Există diferențe nutritive între tipurile de măsline, dar toate sortimentele aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Pentru conservare, măslinele sunt ținute fie în saramură, fie în ulei.

Măslinele în saramură sunt mai puțin calorice decât cele în ulei. În medie, 100g de măsline negre au în jur de 150 de calorii. Din punct de vedere nutrițional, măslinele au numeroși antioxidanți și sunt bogate în vitamine din complexul B, în special B1, B5 și B6, vitaminele A, E, C și K, precum și în minerale precum calciu, magneziu, sodiu, zinc. Acestea conțin grăsimi sănătoase care protejează sistemul cardiovascular și scad riscul dezvoltării aterosclerozei.Câte tipuri de măsline există?
Măslinele verzi au această culoare pentru că sunt culese când fructul este crud. Acestea au un gust intens, ușor astringent și sunt amare, gustul amărui fiind dat de o substanță numită oleuropeină. Pentru a putea fi consumate, măslinele verzi sunt tratate timp de 8-72 ore într-o soluție alcalină de hidroxid de sodiu care neutralizează oleuropeina. Oleuropeina nu este nocivă, din contră, prezintă proprietăți antioxidante, anti-inflamatorii, antimicrobiene și anticanceroase, însă este neplăcută la gust.

Măslinele negre conțin de câteva ori mai mulți compuși fenolici (hidroxityrosol), considerându-se că au efect antioxidant mai puternic decât cele verzi. Prin efect antioxidant înțelegem capacitatea acestora de a combate efectele radicalilor liberi în organism.

Culoarea măslinelor diferă în funcție de momentul în care sunt culese:

- Măslinele verzi: culese în primele stadii de maturitate în luna octombrie;
- Măsline mov, culese în noiembrie, înainte de a ajunge la maturitatea completă;
- Măsline negre culese în decembrie, la maturitate completă;
- Măsline uscate, culese la maturitate completă în luna ianuarie, după ce au căzut singure din copac.În funcție de țară de proveniență, găsim pe piață mai multe tipuri de măsline, cu gust și arome diferite. Iată care sunt cele mai cunoscute soiuri de măsline:

Italia: Grappoio, Coratina, Taggiască, Intrană, Franțoio, Santa Cateria, Cipresino, Leccino, Lecin de Sevilla, Moraiolo, Pendolino, Franțoio;
Grecia: Kalamata, Chalkidiki, Kalamon, Koroneiki, Megaritiki, Mîrtoia, Thassos, Amigdalolia, Adriamitini;
Spania: Hojiblanca, Lemono, Manzanillo, Arbequina, Bical, Blanqueta, Cornicabra, Fargă, Gordal Sevillana etc. 


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus