Timpul.md

Sănătate 30 Martie 2021 | 07:48

Tot ce trebuie să știi despre boala transmisă de CĂPUȘE

Boala Lyme este una dintre sperietorile verii. Vremea buna, iesirile in natura te expun unui pericol nevazut: capusele. Acestea pot fi purtatoarele unei bacterii Borrelia burgdorferi (B. burgdorferi) pe care o pot transmite omului prin muscatura. Capusa trebuie sa fie prezenta pe corpul omului intre 24 si 48 de ore pentru a putea transmite boala. Insa, putini dintre cei care au facut boala Lyme isi amintesc cand au fost muscati de capuse.

Boala Lyme are trei stadii: depistare precoce, infectie diseminata timpuriu, faza cronica.

Stadiul I: depistarea precoce

Simptomele bolii Lyme incep la 1-2 saptamani de la muscatura de capusa. Unul dintre primele indicii este o iritatie in forma de tinta, semn ca bacteria se inmulteste deja in sange.

Mai pot aparea simptome asemanatoare unei raceli, cu sau fara eruptii cutanate. Simptomele includ: lipsa de energie, dureri de cap, dureri musculare si articulare.Stadiul II: Infectie diseminata timpuriu
Simptomele apar la cateva saptamani de la muscatura si inseamna ca bacteria este raspandita in tor organismul. Simptomele se aseamana foarte mult cu cele de gripa: frisoane, temperatura, ganglioni limfatici inflamati, durere in gat, tulburari de vedere, oboseala, dureri musculare, dureri de cap.

Mai pot aparea iritatii la nivelul pielii, precum si tulburari neurologice. Boala poate fi agravata de meningita sau probleme cardiace.

Stadiul III: Faza cronica
Simptomele apar daca boala nu a fost tratata in stadiul I si II si apare intr-o perioada de cateva saptamani sau chiar luni de la muscatura.

Simptomele sunt caracterizate de durere severa de cap, artrita, tulburarea ritmului cardiac, tulburari ale creierului (encefalopatie), tulburaril de memorie, dispozitie si somn, pierderi de memorie, dificultati de concentrare, ceata mentala, lipsa abilitatii de a urmari o conversatie, senzatie de amorteala in maini, picioare, palme sau talpi.Mergi de urgenta la medic daca ai aceste simptome!

Boala Lyme – Tratament
Boala Lyme are sanse mari de vindecare daca este tratata cat mai devreme. Daca in maximum 14-21 de zile de la muscatura de capusa se incepe tratamentul cu antibiotice, pot fi eliminate urmele de infectie.

Forma persistenta si cronica a bolii necesita tratament intravenos cu antibiotic, pe o perioada de 14-21 de zile. Unele simptome, precum durerile articulare, pot continua si dupa distrugerea bacteriei.

Boala Lyme – Prevenire
Cele mai bune cai de prevenire a bolii Lyme este sa te protejezi de muscatura de capusa. Aceasta boala nu poate fi transmisa, in lipsa capuselor. 

sfatulparintilor.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus