Opinii și Editoriale

Un nou 7 aprilie?

Declaratiile lui V. Voronin demonstreaza ca regimul comunist de la Chisinau pregateste opinia publica interna si internationala pentru o evolutie sangeroasa a evenimentelor dupa scrutinul din 29 iulie.

5 aprilie, 7 aprilie, 3 iunie, 29 iulie…?

Nimeni nu poate spune cu o doza suficienta de certitudine cum se vor incheia alegerile anticipate din 29 iulie a.c. Toti inteleg ca declaratiile optimiste ale liderilor ambelor tabere sunt echivalente semantic cu zicatoarea „Nu te teme, fricosule, caci si eu ma tem!”. Este greu de presupus ca vreuna din tabere – fie Puterea, fie Opozitia – isi va imbunatati sau isi va inrautati cu mult situatia, de aceea, nu este exclus ca dupa scrutinul din 29 iulie armatele beligerante sa revina la linia initiala a frontului. In acest sens, o Putere responsabila ar trebui sa fie preocupata de pregatirea unui climat pozitiv pentru dialogul ce ar urma sa aiba loc imediat dupa scrutin. Ceea ce se intampla insa – ma refer la comportamentul Puterii – te face sa te treaca fiori reci, fiindca ea, Puterea, imediat dupa 7 aprilie, apoi dupa 3 iunie, dar cu turatii mai mari, a declansat mecanismul demonizarii Opozitiei, prezentand-o drept vinovata principala pentru toate esecurile regimului de la 2001 incoace. Cel mai periculos insa, o adevarata provocare, este decuparea Opozitiei din contextul politic intern si tratarea ei ca pe un factor politic cu implicatii externe, geopolitice. Aceasta concluzie au confirmat-o inca o data declaratiile de sambata ale lui V. Voronin facute pentru Agentia rusa de stiri „RIA Novosti”.

Inca o data despre fraudarea alegerilor

In context, este interesant sa revenim la „filozofia” fraudarii alegerilor si la metodica demonstrarii fraudelor. Continui sa cred ca alegerile din 5 aprilie au fost fraudate, dar lucrul acesta nu este atat de simplu sa-l probezi, fiindca ele au fost fraudate nu atat in parametrii lor tehnici, cat in esenta lor. Adica, a fost fraudat insusi procesul electoral, procesul si contextul politic in care ele au decurs – toata campania electorala a fost un proces ticalos de dezinformare, spalare a creierilor si manipulare a societatii in directia dorita de comunisti. In aceasta situatie nici nu mai era nevoie sa-ti murdaresti mainile cu falsificarea listelor sau a buletinelor de vot. Exact acelasi lucru se intampla si dupa 5 aprilie: societatea este victima unei campanii de manipulare fara precedent. Sunt reactivate aceleasi tehnici, incepand cu impartirea ajutoarelor umanitare de catre prima doamna a tarii, continuand cu aparitia in fiecare seara la sticla a sotului ei si terminand cu lansarea „filmelor” in care Opozitia e declarata antistatala. Opozitia nu are cu ce raspunde la aceste atacuri – ca si pana la 5 aprilie, ea nu are acces la Radioteleviziunea publica, din care cauza la canonada neintrerupta a artileriei Puterii Opozitia raspunde prin focuri razlete, cu gloante oarbe – conferinte de presa care-s mai mult pentru ziaristi decat pentru masele largi. De aici putem trage o singura concluzie: deja la acest moment alegerile din 29 iulie sunt fraudate – ele nu decurg liber si corect pentru ca Puterea nu asigura Opozitiei aceleasi conditii de care beneficiaza ea insasi.

Cum prezinta Voronin Opozitia din Moldova

Sa ne intoarcem acum la interviul lui Voronin acordat agentiei ruse de stiri. Tema centrala a interviului a fost… Opozitia din R. Moldova. (Nu-mi amintesc vreun alt caz cand un sef de stat ar acorda un interviu unei publicatii sau agentii de presa straine, in care ar critica Opozitia din propria tara. Imi imaginez cum ar reactiona Voronin daca liderii Opozitiei ar acorda interviuri unor mass-media din Romania in care ar pune la indoiala neprihanirea politica a primelor persoane din stat…) Mesajul central transmis opiniei publice este urmatorul: Opozitia din R. Moldova este antistatala. Daca-i antistatala, urmeaza ca-i anticonstitutionala si cu ea trebuie sa se procedeze in consecinta. Transferarea subiectului „statalitatii R. Moldova” pe campul minat al razboiului electoral este o diversiune periculoasa, care poate avea consecinte tragice pentru R. Moldova. Iata, pe puncte, cum a prezentat Voronin opiniei publice din Rusia Opozitia din propria lui tara.
 

  • 1. Daca opozitia din Ucraina si Georgia a iesit in piata cu lozinci patriotice, Opozitia noastra – cu drapelele altui stat si cu lozincile unirii cu Romania”, de aceea, la noi nu a fost vorba de vreo revolutie oranj, ci de… „revolutia tradatorilor”. (Apropo, in mass-media comuniste de la Chisinau „tradatorii” mai sunt numiti „teroristii lui Basescu”. Precum se stie, nicaieri in lume cu teroristii nu se negociaza”. Ce trebuie sa urmeze – e clar…)
  • 2. Voronin acuza ca anume Opozitia ar fi torpilat procesul de solutionare a diferendului transnistrean: „Scenariul pus in aplicare pe 7 aprilie in centrul Chisinaului a fost un raspuns isteric (al Opozitiei) la intalnirea din 18 martie cu D. Medvedev – intalnire dupa care aparuse perspectiva reala a reunirii Moldovei”.
  • 3. In spatele evenimentelor din 7 aprilie, declara Voronin, se afla Romania si ele „urmau sa convinga locuitorii RMN in imposibilitatea unirii”. Potrivit lui, „in aceasta directie au lucrat si lozincile pro-romanesti ale Opozitiei, si arborarea drapelelor romanesti pe sediul administratiei presedintelui, si pozitia autoritatilor si a presei romanesti”, dar si presedintele Romaniei care a sprijinit deschis opozitia noastra radicala”.
  • 4. Potrivit lui Voronin alegerile anticipate sunt „o continuare a politicii 7 aprilie”, scopul lor fiind transformarea R. Moldova „intr-o regiune de conflict, intr-o a doua Transnistrie”. Astfel, scopul Opozitiei este „de a scapa de Transnistria si de a da Moldova sub un protectorat international pe vreo 20 de ani, ca apoi s-o alipeasca la Romania”.
  • 5. Pentru Voronin, „partidele reactionare liberale moldovenesti sunt nu atat oponente ale PCRM, cat ale Moldovei”. Ca urmare, continua Voronin, „logica Opozitiei nu se reduce la simpla sarcina de a inlatura comunistii de la putere, ci de a lichida independenta R. Moldova”.
  • 6. In mod logic, din cele spuse mai sus, alegerile anticipate, deduce Voronin, „vor provoca o catastrofa geopolitica serioasa, in care vor fi atrase si Romania, si Ucraina, si Rusia”.
  • 7. Si parca parandu-i ca cele spuse pana aici nu sunt suficient de convingatoare, Voronin a incheiat-o pe un ton sincer, foarte personal – „Sincer sa fiu, mie mi-e rusine de aceasta Opozitie”.

 

Sa nu ni se para o gluma

Sincer sa fiu, si mie mi-e rusine de acest… presedinte. Si nu doar mi-e rusine, ci mi-e si frica, pentru ca prin asemenea declaratii el, de facto, pregateste un nou „7 aprilie” dupa alegerile din 29 iulie. Daca la aceste declaratii martiale ale lui Voronin adaugam tipetele isterice ale propagandei sale despre un posibil razboi civil, devine clar ca Puterea de la Chisinau a devenit periculoasa si ne pregateste ceva foarte urat. Ca sa nu arunce R. Moldova in haul unui cosmar sangeros, aceasta Putere ar trebui sa fie monitorizata cu maxima atentie de comunitatea internationala. Sa nu ni se para o gluma: venind inaripat de la Moscova, Voronin va avea mana libera sa se razbune si sa puna capat, in sfarsit, nesuferitei „Opozitii antistatale” care n-a dorit sa-i dea un vot pe 3 iunie…

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *