Ultima oră

10 ani în greva foamei

Irom Chanu Sharmila a început greva foamei în 2 noiembrie 2000 după ce a văzut cum forțele armate ucid 10 persoane civile într-o stație de autobuz din apropierea casei sale. Sharmila a fost arestată la scurt timp după începerea protestului sub acuzația de încercare de sinucidere și a fost internată într-un spital al unui penitenciar unde zilnic îi sunt administrate forțat vitamine.

Femeia este eliberată periodic de tribunalul local, dar de îndata ce iese din penitenciar își reia protestul și este rearestata. Principala cauză pentru care militează este abrogarea actului care dă forțelor armate puteri speciale (AFSPA) de a împușca o persoană pe loc sau de a putea aresta pe oricine fară mandat de arestare.

AFSPA a fost adoptat în anul 1990 pentru a da forțelor armate mână liberă în confruntarea cu insurgenții din nord-estul Indiei și nord-vestul Kashmirului. Pentru abrogarea respectivei legi militează multe organizații printre care și Amnesty International, care este de părere că sub umbrela acestui act au fost săvârșite multe crime. 

Sursa: Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *