Timpul.md

Actualitate 27 Martie 2019 | 09:37

101 ani de la Unirea Basarabiei cu România | Acțiuni dedicate, organizate la Chișinău

Mai multe acțiuni dedicate Unirii Basarabiei Cu România, în 1918, vor avea loc astăzi la Chișinău.

Un Marș Tricolor va fi organizat de Asociaţia Unirea-ODIP, cu începere de la ora 15.00, pe traseul - Cimitirul Eroilor de pe bulevardul Decebal, Gara feroviară, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, Piața Marii Adunări Naționale. Un tricolor imens de 101 metri va fi desfășurat de participanții la marș, iar Piața Marii Adunări Naționale va fi jucată Hora Unirii.

Partidul Liberal organizează, cu ocazia împlinirii a 101 ani de când Sfatul Țării a votat Unirea Basarabiei cu România, o serie de acțiuni cu genericul: „Ștefan cel Mare – simbol al Unirii. La ora 10, vor avea loc depuneri de flori la mormintele deputaților Sfatului Țării din Cimitirul Central, iar la ora 12 vor avea loc depuneri de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din Grădina Publică. Un recital de muzică patriotică va fi organizat între orele 17.00- 19.00 în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare.

Lansarea colecției de cărți istorice consacrate Marii Uniri, întitulată „ROMÂNIA: MAREA UNIRE 1918-2018. 100 DE CĂRȚI” , va avea loc mâine la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Cele 100 de titluri selectate și incluse în această colecție, au fost publicate în diferite perioade atât în România, cât și în Republica Moldova și oferă o imagine concretă asupra istoriografiei românești din sec. XX și începutul sec. XXI cu referire la Marea Unire din 1918.

Amintim că Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România, prin votul de la 27 martie 1918 a Sfatului Țării de la Chișinău, proces care s-a încheiat la 1 decembrie 1918 cu Marea Unire de la Alba Iulia.

Sursa: https://radiochisinau.md 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus