Internațional

21 de egipteni de confesiune creştină, decapitaţi de gruparea Statul Islamic

Potrivit imaginilor postate pe Internet, bărbaţi îmbrăcaţi în combinezoane de culoare portocalie, similare celor purtate de ostaticii executaţi recent în Siria de către ŞI, sunt aliniaţi pe o plajă cu mâinile legate la spate, după care sunt decapitaţi.

Pe 12 ianuarie, aripa libiană a grupării extremiste sunnite a anunţat că deţine ostatici 21 de egipteni de confesiune creştină.

Casa Albă a condamnat duminică decapitarea celor 21 de egipteni, răpiţi în Libia, de către gruparea Statul Islamic (SI) ca "demnă de dispreţ şi laşă" şi a transmis condoleanţe familiilor victimelor şi Guvernului egiptea, relatează Los Angeles Ttimes în pagina electronică. "Această ucidere oarbă a unor persoane nevinovate este cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni violente comise de către terorişti afiliaţi SI împotriva locuitorilor din regiune, inclusiv uciderea a zeci de militari egipteni în Sinai, care nu face decât să determine comunitatea internaţională să se unească împotriva SI", se arată într-un comunicat emis de preşedinţia americană duminică seara.

SI a difuzat duminică o înregistrare video care prezintă decapitarea a 21 de bărbaţi pe care îi prezintă ca fiind egipteni de confesiune creştină.

Un purtător de cuvânt al Bisericii Copte din Egipt a confirmat, pentru agenţia oficială egipteană, execuţia celor 21 de bărbaţi.

Rude ale bărbaţilor răpiţi, cei mai mulţi provenind din zone sărace din sudul Egiptului, au organizat acţiuni de protest şi s-au rugat, vineri, în încercarea de a determina Guvernul egiptean să răspundă. Oficiali le dădeau asigurări că s-au făcut toţi paşii posibili pentru a fi alvaţi.

Creştinii egipteni au fost capturaţi la Sirt, pe 12 ianuarie, în urma unor confruntări violente. Libia este devastată de conflicte între miliţii rivale, iar unii dintre militanţi au jurat credinţă SI.

Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, a convocat Consiliul Naţional de Apărare pentru a examina situaţia şi a decretat şapte zile de doliu naţional.

Guvernul egiptean şi-a avertizat cetăţenii să nu călătorească în Libia, însă mulţi dintre ei pleacă în ţara vecină pentru a găsi un loc de muncă.

Secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, a condamnat ferm, duminică, atacurile teroriste "inacceptabile" comise în weekend la Copenhaga asupra unei societăţi daneze libere şi comunităţii evreieşti şi a transmis condoleanţe familiilor victimelor, potrivit site-ului Alianţei. "Condamn cu putere atacurile armate de la Copenhaga", a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

El le-a denunţat drept "atacuri inacceptabile asupra societăţilor noastre deschise, libere şi democratice, dar şi asupra comunităţii evreieşti din Danemarca".

"Gândurile mele se îndreaptă către familiile victimelor şi le doresc însănătoşire grabnică răniţilor", afirmă Stoltenberg.

El asigură, în finalul acestei scurte postări pe site-ul NATO, că Alianţa "este alături de aliatul nostru Danemarca împotriva terorismului".

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *