Actualitate

5 blocuri locative din capitală trec la un nou sistem de termoficare centralizată

„Este o colaborare ambiţioasă în care vom demonstra încă o dată eficienţa sistemului centralizat de termoficare, care prin investiţii şi cooperare, în cele din urmă, poate oferi locuitorilor capitalei servicii de termoficare mult mai calitative şi la preţuri rezonabile, în funcţie de consumul fiecăruia", a spus directorul general al întreprinderii Veaceslav Eni.

Contractul de parteneriat presupune implicarea ambelor părţi. Astfel, Termoelectrica şi-a asumat elaborarea proiectului tehnic de execuţie, desfăşurarea lucrărilor de proiectare, montare și punere în funcțiune a 5 puncte termice individuale (PTI) pentru încălzire și prepararea apei calde menajere (ACM) în cele 5 blocuri locative, precum şi instalarea contoarelor pentru consumul de energie termică, iar asociaţia de locatari va fi responsabilă de reabilitarea sistemelor interioare prin distribuţia orizontală pe apartamente şi instalarea aparatelor de evidenţă a consumului de apă caldă menajeră.

Prin urmare, locatarii se vor bucura de beneficiile unui sistem autonom de încălzire, fără a se expune pericolelor de explozii, de contaminare cu substanțe nocive, costurile suplimentare de deservire tehnică a centralelor termice individuale etc. Totodată, nu vor mai fi dependenţi de vecini, întrucât ei vor avea contract individual direct cu întreprinderea, fiind în dreptul de a se conecta individual la căldură la doleanţa şi necesitatea fiecăruia, fără a fi expus riscului de deconectare de la agentului termic din cauza neachitării sau consumului fraudulos al altor proprietari.

"Într-un final, locatarii vor economisi pentru energie. Un astfel de proiect a fost deja realizat anterior la câteva blocuri locative din mun. Chișinău, iar calculele demonstrează că facturile sunt, în mediu, cu 34% mai mici în cazul sistemului orizontal, față de cel vertical. Ne dorim ca această cooperare cu Asociaţia coproprietarilor în condominiu ACC 51/417 să fie doar începutul unei platforme de colaborare dintre Termoelectrica S.A şi blocurile locative din capitală, unde prin eforturi comune şi prin consolidarea forţelor vom renaşte sistemul centralizat de termoficare din municipiul Chişinău, demonstrând că este cea mai eco responsabilă metodă de termoficare urbană", a adăugat Veaceslav Eni.

La nivel mondial, sistemul centralizat de termoficare este considerat drept cea mai durabilă şi eficientă soluţie de termoficare, fiind mai ieftin, mai sigur şi comod, deoarece nu provoacă zgomot, nu necesită spaţiu suplimentar în apartament şi nici investiţii costisitoare pentru instalaţii şi mentenanță. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *