Actualitate

5 lucruri utile despre certificatul energetic

1. Ce este certificatul energetic?

Certificatul energetic (certificatul de performanță energetică) este un document legal, tipărit, care arată cât de eficientă este o clădire sau o parte a acesteia din punct de vedere energetic.

Legea nr. 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor, cu modificările și adăugirile ulterioare îl definește astfel:

Certificat de performanță energetică a clădirii – document elaborat conform metodologiei de calcul al performanței energetice a clădirilor, prin care este indicată performanța energetică a unei clădiri sau a unei unități de clădire și care cuprinde date cu privire la consumurile de energie primară și finală, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum și cantitatea de emisii în echivalent CO2. Pentru clădirile existente, certificatul cuprinde și măsuri recomandate pentru reducerea consumurilor energetice, precum și pentru creșterea ponderii utilizării surselor regenerabile de energie în total consum.

O unitate a clădirii este o parte a unei clădiri un etaj sau un apartament dintr-o clădire, care este concepută sau modificată pentru a fi utilizată separat.

Vă invit să citiți și articolul "Ce este un certificat energetic pentru imobile".

2. Cine trebuie să solicite acest document?

Conform legii, cel care este obligat să solicite acest document este proprietarul clădirii sau unității de clădire (apartamentului) sau, după caz, administratorul, respectiv investitorul.

3. Cine are dreptul să emită acest document?

Conform legii, documentul poate fi emis doar de către specialiști atestați numiți auditori energetici pentru clădiri.

Aceștia pot avea două grade profesionale:

gradul I – pot emite certificate pentru toate tipurile de imobile;
gradul II – pot emite aceste documente doar pentru case și blocuri de locuinț€.
Specialiștii din cadrul Reflex Architecture au gradul I profesional și emit documente pentru imobilele din București și județul Ilfov.

4. Care sunt prevederile legale privind performanța energetică a clădirilor?

Principala lege care reglementează performanța energetică a clădirilor este Legea nr. 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor, care a fost în decursul timpului modificată și prin următoarele reglementări ulterioare:

Legea nr. 159 din 2013;
Ordonanța nr. 13 din 2016 a Guvernului României;
Legea nr. 101 din 2020.

5. Când este obligatoriu să se întocmească un certificat energetic?

Acest document este obligatoriu atunci când:

se vinde sau se închiriază o clădire sau unitate de clădire (apartament);
când se efectuează lucrări de renovare majoră;
la clădirile noi, ce se construiesc;
la clădirile aflate în proprietatea/administrarea autorităților publice sau a instituțiilor care prestează servicii publice;
clădirile în care o suprafață utilă totală de peste 250 m2 este ocupată de o autoritate publică și care este vizitată în mod frecvent de public.
Lucrările de renovare majoră sunt considerate acelea proiectate și efectuate la anvelopa clădirii și/sau la sistemele tehnice ale acesteia, ale căror costuri depășesc 25% din valoarea de impozitare a clădirii, exclusiv valoarea terenului pe care este situată clădirea. Valoarea de impozitare a clădirii se determină potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *