Timpul.md

Economie 24 Noiembrie 2014 | 10:35

500 de hectare vor fi irigate datorită unui nou sistem de 3,6 milioane de dolari oferiți de americani

Peste 500 de hectare de teren agricol din satele Lopatna, Jora de Jos, Jora de Sus şi Jora de Mijloc vor fi irigate prin sistemul de irigare modernizat din satul Lopatna. Lucrările de reabilitare au costat 3,6 milioane de dolari şi au fost acoperite din fondurile Programului Compact al Guvernului SUA.

Lucrările de reabilitare au inclus reconstrucţia staţiei de pompare şi dotarea acesteia cu trei pompe econome din punct de vedere al consumului de curent electric şi cu echipament electronic de control. De asemenea, au fost instalate circa 25 de km de ţevi din oţel şi polietilenă, care vor servi în jur de 50 de ani.

Totodată, în cadrul sistemului de irigare Lopatna a fost restabilit bazinul de acumulare, de circa 1000 de metri cubi, fapt care va reduce la zero scurgerile de apă şi va permite exploatarea pe termen îndelungat, costurile de menţinere fiind minime Noul sistem le va permite agricultorilor să extindă suprafaţa irigată cu investiţii proprii cu 300 de hectare, adiţional celor 500 de ha incluse în proiect.

Sistemul reabilitat va fi transmis în proprietate Agenţiei de Stat Apele Moldovei, dar va fi gestionat de circa 500 de producători agricoli asociaţi
în cadrul Asociaţiei Utilizatorilor de Apă pentru irigare. Până la reabilitare, sistemul de irigare, construit în anii 70 ai secolului trecut, era uzat şi funcţiona la capacităţi reduse sau chiar staţiona.

În cadrul Programului Compact sunt semnate contracte pentru reabilitarea a 10 sisteme de irigare, în valoare totală de circa 80 de milioane de dolari. Unul din ele, din Criuleni, a fost dat în exploatare o săptămână în urmă. În proces de reabilitare se află alte 4 sisteme de irigare pe Nistru (Jora de Jos, Puhăceni, Roşcani şi Coşniţa) şi încă 4 sisteme de irigare pe râul Prut. Acestea vor fi date în exploatare în prima jumătate a anului 2015. 

Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova şi are o valoare totală de 262 de milioane de dolari SUA, acordaţii graţie susţinerii generoase a poporului american pentru reducerea sărăciei şi creşterea economică în Republica Moldova

sursa: ipn.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus