UE / Nato

A fost ales presedintele Uniunii Europene

Liderii celor 27 de state-membre ale Uniunii Europene (UE), intruniti joi, 19 noiembrie, intr-un summit extraordinar la Bruxelles, l-au desemnat pe premierul belgian, Herman Van Rompuy (foto), in functia de presedinte al UE. In cadrul aceleiasi reuniuni, comisarul european pentru comert, Catherine Ashton, din Marea Britanie, a devenit inaltul reprezentant al UE pentru politica externa si securitate. Ambele functii au fost prevazute in Tratatul de la Lisabona.

Astfel, numirea lui Van Rompuy va inlocui actualul sistem al presedintiei semestriale prin rotatie a Consiliului Uniunii Europene. Acest sistem se va pastra insa la nivelul consiliilor ministeriale, cu exceptia celui pentru afaceri externe.

Herman Van Rompuy s-a bucurat de sprijinul insistent al Germaniei si Frantei, liderii acestor doua tari considerandu-l ca „fauritor de coalitii”. De cealalta parte, numirea lui Catherine Ashton in functia de sef al diplomatiei europene a schimbat dramatic pozitia Marii Britanii, care a incetat sa-l promoveze pe fostul premier laburist Tony Blair pentru functia de presedinte al UE.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *