Interviu

A început reabilitarea drumului Sărăteni-Soroca

Proiectul se deosebește de celelalte prin faptul că este finanțat de Guvernul SUA și prevede modernizarea infrastructurii în mai multe localități din țară. Anul trecut au fost selectate companiile care urmează să reabiliteze drumul. Valoarea totală a proiectului este de circa 130 milioane de dolari SUA. Anatol Usatîi, specialist în cadrul Fondului „Provocările Mileniului” Moldova, ne-a relatat la ce etapă se află lucrările de reconstrucție a drumului.

– Ce au reușit să facă companiile care au câștigat licitația pentru reabilitarea drumului Sărătenii Vechi-Soroca?
– Contractele cu consorțiul companiilor turcești ONUR&Summa includ sectoarele de drum cu o lungime de 44,8 km, unde vor fi efectuate lucrări în valoare de peste 49 milioane de dolari SUA. Reprezentanții companiilor date au realizat mai multe acțiuni: au instalat oficiile antreprenorului şi inginerului, zona de producţie şi şantierul, au stocat materialele de construcție, au livrat echipamentul necesar pentru executarea lucrărilor de reabilitare și au elaborat proiectele de execuție. De asemenea, au fost angajate circa 120 de persoane, inclusiv 63 de specialiști locali. Lucrările inițiale de terasament au fost deja realizate.

Referitor la porțiunea de drum care urmează a fi reconstruită de către compania Strabag AG din Austria, pot menționa că aceasta are o lungime de 47,7 km şi valorează peste 43 milioane dolari SUA. Conform planului de lucru, până la data de 31 martie 2013 trebuia să fie instalată uzina de asfalt. În caz contrar, vor fi aplicate penalităţi. Deocamdată, compania se conformează planului de lucru. O parte din materiale (bitum, materiale inerte) au fost deja aprobate de către inginer și stocate. Compania a început construcţia drumului de ocolire a oraşului Soroca şi a instalat cabluri de telecomunicaţie pe tronsonul de drum din satul Rubleniţa pentru a putea începe lucrările de reabilitare.

Având în vedere faptul că reconstrucția drumului Sărăteni-Soroca presupune respectarea mai multor cerințe sociale și ecologice, toți contractorii implicați la reabilitarea drumului au aprobat planuri cu acțiuni privind reducerea consecințelor negative asupra mediului înconjurător.
Per total, până acum, pentru reabilitarea drumului Sărăteni-Soroca au fost procurate și stocate circa 100 mii tone de materiale de construcție, care urmează a fi utilizate în cadrul lucrărilor de șantier.

– Ce sumă trebuie să fie valorificată în 2013 din grantul acordat de Corporația „Provocările Mileniului”?
– În 2013, companiile de construcție urmează să valorifice în cadrul proiectului de reabilitare a drumului 40 milioane dolari SUA. Trebuie menționat faptul că volumul lucrărilor executate va constitui de fapt 55 milioane dolari SUA, deoarece companiile vor trebui să achite avansul transferat anterior, fiind efectuate, de asemenea, și rețineri de 10% într-un fond special pentru cazurile când executorii vor trebui să înlăture lucrările necalitative. Aceste fonduri vor fi rambursate companiilor contractoare după recepția finală a lucrărilor la drum.
Este important să menționez că, în cazul în care contractorii vor realiza în 2013 un volum mai mare de lucrări decât cel planificat, plățile către ei nu vor fi reținute. Această prevedere a fost stipulată separat, deoarece ambii contractori preconizează să depășească volumul lucrărilor planificate pentru anul în curs.

– Există întârzieri față de planul lucrărilor stabilit inițial?
– Din fericire, în prezent, nu există devieri substanțiale de la graficul de lucrări planificate. Cu toate acestea, există o mică întârziere pentru lucrările care au fost preconizate în luna martie. Această deviere se datorează condițiilor climaterice și urmează a fi compensată în aprilie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *