Actualitate

Acorduri finale

Am vazut in aceasta campanie electorala panouri vandalizate ale diferitelor partide. Mai putin ale comunistilor, pentru ca ei stiu cum sa si le protejeze. De pilda, le plaseaza in locuri putin accesibile, asa cum se intampla langa Fabrica de incaltaminte „Zorile”, unde panoul PCRM sta intins chiar deasupra carosabilului, la o inaltime apreciabila. A doua masura de protectie pe care a luat-o Mark Tkaciuk este ca el nu a prevazut niciun panou cu mutra brutei pe el, in locul ei aparand copii, domnisoare, mame cu copii. Stia Mark ca il paste sa fie stropit nu doar cu vopsea verde, ci si cu materii maronii…

Vandalizarea se face „cu sens” si „pur si simplu”. „Pur si simplu” e atunci cand panoul este sfasiat ori murdarit la intamplare. „Cu sens” este vandalizarea ce are ca tinta, de pilda, fata personajului din imagine. „Cea mai cu sens” vandalizare am vazut-o in cazul panoului lui Tarlev. Impreuna cu chipul ex-premierului, acesta mai contine si sloganul „Votati noul curs!”. Cei care au distrus panoul au rupt cu grija doar doua fragmente: fata lui Tarlev si litera „s” din cuvantul „curs”.

„Mrak” Tkaciuk si Auschwitz
In aceasta campanie, am vazut nu doar panouri, ci si clipuri electorale „vandalizate”, operatia purtand aceeasi inconfundabila marca „Mark Tkaciuk”. Iata un personaj a carui maniera de a actiona aminteste de psihologia celor ce au creat Auschwitzul. Mark Tkaciuk iti lasa impresia ca face uz de „crematorii” electorale si „camere de gazare” electorale. Atins de un soi de patologie morala, omul acesta nu se poate nicidecum mentine intr-un cadru de normalitate si de competitie onesta. Vrajit de propria inspiratie diabolica, el recade cu voluptate in tot ce este interzis, ilegal, abuziv, adica in tot ce tine de spectrul raului si al pacatului. Iata de ce „Mrak” in cazul lui nu pare doar o porecla si o metafora. Si fiindca din coctailul din care M.T. e facut nu lipseste materialul cel mai exploziv, adica o ideologie, nu pare deloc deplasat sa admiti ca, in cazul in care ar reinvia Auschwitzul, omul nu ar ezita, in numele ideii sale, sa umple cuptoarele cu moldoveni, romani, evrei, rusi, americani etc.

Bruta sa vorbeasca
In mod sigur, bruta va aparea astazi la televizor. Cuvantarea i-a fost scrisa deja si imprimata, la fel ca si adresarile de Anul Nou. El va incerca sa o faca pe neutrul, adica pe acela care pur si simplu indeamna alegatorii la vot. In realitate, insa, bruta va indemna electoratul sa voteze neamul brutelor. Va aparea fie la „Mesager”, fie dupa. Sau poate dupa ultima emisiune electorala cu Banari. Pe care NIT il va bruia la aceeasi ora cu un interviu cu ex-presedintele ucrainean Kravciuk, care vedem ca a picat pe la noi ca artist electoral. Oricat de asigurata i-ar fi batranetea, probabil, omul nu a putut refuza suma astronomica ce i-a fost propusa. …Asadar, bruta va vorbi azi-seara.

Viitorii premier, spicher si presedinte ai tarii
Urmeaza o perioada postelectorala plina de convulsii si confuzie. Rezultatul cel mai prost ar fi sa ramana comunistii pe linia de plutire. Mai exista insa un scenariu destul de sumbru, acela al unui scrutin fara un scor decis. Si atunci, ce a fost urat in aceasta campanie s-ar putea sa ni se para decent in raport cu ce va urma. Dar sa gandim pozitiv, cum ne recomanda psihologii. Pe langa semnele noi, incurajatoare, pe care le-am vazut in aceasta campanie, a fost si acela al numarului mare de tineri antrenati in actiuni electorale. Ca niste adevarate furnicute, acestia au facut toata „munca neagra”.

Uitati-va bine la ei. Printre acesti tineri frumosi si destepti care au distribuit in aceasta campanie fluturasi, care au fost stropiti cu vopsea, au strans gunoaiele din parcuri, au instalat corturi in fata guvernului se afla viitorii premier, spicher si presedinte ai tarii.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *