Lumea

Adrian Năstase a fost CONDAMNAT la doi ani de închisoare cu executare. Decizia este DEFINITIVĂ

 Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, miercuri, condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul "Trofeul calităţii", informează TVR Info. Decizia este definitivă.

Celelalte decizii în acest dosar: Marina Popovici – 5 ani de închisoare cu executare, Bogdan Popovici – 6 ani de închisoare cu executare, Irina Jianu – 6 ani de închisoare cu executare, Diana Gasparovici – 5 ani cu închisoare cu executare.

La 13 iunie, dupa o sedinta de 14 ore, instanta a dispus pronunţarea unei soluţii definitive în acest dosar pe 20 iunie.

Adrian Năstase a cerut atunci să fie achitat deoarece, din punctul lui de vedere, nu a comis nicio faptă penală. Procurorul de caz a cerut însă majorarea pedepsei.

Adrian Năstase a fost trimis în judecată de DNA, în ianuarie 2009 .

Potrivit rechizitoriul DNA, "în cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat în Construcţii, sub conducerea Irinei Jianu, a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»". "În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase".

La 30 ianuarie 2012, Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către Instanţa Supremă. Cristina Rotaru, unul dintre cei trei judecători din complet, a considerat că Năstase trebuie achitat în acest dosar pe motiv că fapta nu există.

Cei doi judecători din completul de la Instanţa Supremă care l-au condamnat la doi ani de închisoare cu executare pe Adrian Năstase arată în motivarea deciziei că acest dosar reprezintă fără îndoială un caz de corupţie la cel mai înalt nivel.

"În acest context, în majoritate, Curtea constată că activitatea infracţională ce a făcut obiectul prezentei cauze reprezintă fără îndoială un caz de corupţie la cel mai înalt nivel, prin implicarea unui personaj care nu era un simplu preşedinte de partid, ci unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai clasei politice româneşti, preşedinte al celui mai mare partid politic la nivelul anului 2004, prim-ministru în funcţie şi candidat cotat cu şanse reale (dacă nu chiar cu cele mai mari) la cea mai înaltă demnitate a statului român", se arată în documentul dat publicităţii miercuri de către instanţa supremă.

Fostul premier a contestat decizia în dosarul "Trofeul calităţii". El a declarat atunci, că decizia de condamnare în dosarul "Trofeul calităţii" este una "politică", "murdară" şi îşi exprima convingerea că lucrurile vor fi corectate în recurs.

Sursa: tvrinfo.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *