Timpul.md

Economie 30 Iunie 2014 | 06:32

Agricultorii din Lopatna și Jora de Jos vor avea sisteme de irigare moderne

Satul Lopatna din raionul Orhei va fi una din primele localități din Republica Moldova care va avea un sistem de irigare modern.  

Dacă până acum 11 agricultori din zonă își permiteau să-și irige terenurile, atunci, la sfârșitul toamnei, de apa din Nistru vor beneficia peste 600 de oameni. Asta pentru că tarifele vor fi mult mai mici, iar întreg sistemul de irigare se va afla sub controlul lor.

Se știe că din sistemele de irigare sovietice au rămas niște resturi ruginite. Cele care funcționează bagă oamenii în datorii, pentru că sunt învechite. Lucrurile au început să se schimbe în 2010 odată cu demararea Programului „Compact” al Fondului „Provocările Mileniului” finanțat de Congresul SUA. Principalele proiecte susținute de programul american sunt reconstrucția drumului Sărătenii Vechi-Soroca și reabilitarea a zece sisteme de irigare din țară.

Pe drumul ce duce de la Orhei spre Nistru se văd deja tranșee adânci și oameni care instalează țevi. Lucrările sunt în toi și în toamnă apa va ajunge pe ogoarele oamenilor a cinci sate: Lopatna, Vâșcăuți, Jora de Jos, de Sus și de Mijloc. În primul rând, va fi finalizat sistemul centralizat de irigații Lopatna, la care lucrează două companii românești: Hidroconstrucția și IAMSAT Muntenia. La stația de pompare urmează a fi instalate motoare și pompe moderne din Germania. Acestea vor reduce consumul de energie electrică și vor modifica turațiile în funcție de volumul de apă solicitat. Stația de pompare va fi echipată cu dispozitive de protecție a peștilor și protecția împotriva gheții. „În locul țevilor de azbociment învechit și poluant vom instala țevi de oțel și polietilenă de înaltă densitate. Vă garantăm că ele vor rezista 60-70 de ani dacă vor fi respectate condițiile de exploatare”, a asigurat managerul proiectului de la Hidroconsturcția, Nicolae Mardare.Al doilea sistem de irigare din Jora de Jos este reabilitat de compania franceză SADE și trebuie să fie finalizat în august 2015. Valoarea lucrărilor de reabilitare la ambele sisteme se ridică la 15 milioane de dolari SUA.

Oamenii vor fi stăpâni pe apă

La Lopatna și Jora de Jos au fost create două Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI): „Agro-Rufeni” și „Jorile”. Ele vor gestiona sistemele de irigare reabilitate, care anterior erau controlate de Agenția „Apele Moldovei”. Fondul Provocările Mileniului le-a organizat unor membri cursuri de contabilitate și management ca să poată să administreze asociațiile respective. Antreprenorul agricol, Claudia Savin, consilier al AUAI „Jorile” recunoaște că i-a fost greu să convingă oamenii să intre în asociație. „Suntem obișnuiți de obicei să dăm, decât să primim ceva gratuit. Oamenii erau sceptici, pentru că au rămas dezamăgiți de alte proiecte când au plătit bani și nu s-a făcut nimic”, explică agricultoarea. În Asociația „Jorile” au intrat 668 de persoane din satele Vâșcăuți, Jora de Sus, de Jos și Mijloc. Majoritatea au terenuri mici pe care cultivă puieți de pomi fructiferi, cereale și legume. Fiecare va plăti o cotizație de membru de 250 lei /ha pe an, iar din banii adunați se vor acoperi costurile de exploatare a sistemului de irigare. Un metru cub de apă va costa în jur de 4 lei. „Înainte era mai greu, plăteam o grămadă de bani la „Apele Moldovei” și rămâneam mai mult păgubași. Odată ce vom avea apă, va crește calitatea producției noastre și o vom putea vinde la un preț mai mare”, recunoaște Claudia Savin.


„Vrem să creăm un model”

Cele două sisteme de irigare vor acoperi o arie de peste 1700 ha, ceea ce constituie doar 3% din suprafața arabilă a raionului Orhei (122 mii ha). Nici celelalte opt sisteme reabilitate prin Programul „Compact”, nu vor rezolva problema irigațiilor din Republica Moldova. „Unul din obiective este crearea unui model pe care să-l urmeze și alte localități. La Gura Bâcului și Corjova s-au creat deja două Asociații similare. Fondul „Provocările Mileniului” le-a oferit consultații. În plus, orice sistem reabilitat poate fi extins din contul agricultorilor”, a explicat directorul Proiectului Tranziția la Agricultura Performantă, Sergiu Iuncu.  

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus