Economie

Agricultură fără arătură

Aceasta a încolţit în zona de nord a republicii, iar la etapa actuală câteva companii mari utilizează metoda menţionată. Pe lângă avantajul economiei banilor pentru lucrările agricole şi randamentul mai mare al producţiei, tehnologia „No-Till” nu distruge stratul fertil al solului. Însă pentru a fi folosită pe scară largă, trebuie schimbată mentalitatea fermierului moldovean, spun specialiştii.

Tehnologia „No-Till” reprezintă renunţarea la tradiţionala prelucrare a solului – aratul, cu substituirea acestui procedeu prin noile tehnologii conservatoare de îngrijire a terenurilor agricole prin utilizarea subsolierelor şi a semănătoarelor performante, care, concomitent, pregătesc solul şi încorporează seminţele. Astfel, pe suprafaţa terenului agricol se formează un strat din rămăşiţe vegetale acumulate pe parcursul anilor, care protejează solul de încălzirea excesivă şi de evaporarea masivă a umidităţii. Totodată, solul acumulează substanţe hrănitoare necesare dezvoltării plantelor, astfel fiind obţinută şi o recoltă la hectar net superioară celei crescute prin metode tradiţionale.

„Cinci întreprinderi mari, care au câte 800 şi mai multe hectare, din zona de nord a republicii, precum şi două întreprinderi din raionul Făleşti, alte două din centrul republicii şi câteva din raionul Ştefan-Vodă şi Cahul folosesc deja această tehnologie”, ne-a spus Iurie Uşurelu, specialist în dezvoltarea lanţului valoric, în cadrul Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), conducător al delegaţiei R. Moldova la Conferinţa Internaţională pentru implementarea tehnologiilor conservative de lucrare a solului, eveniment care a avut loc săptămâna trecută în Dnepropetrovsk, Ucraina. Potrivit specialistului, tehnica necesară pentru utilizarea tehnologiei este subvenţionată de Guvern. „Tehnologia presupune scoaterea din uz a tehnicii vechi: pluguri şi cultivatoare de suprafaţă şi înlocuirea acesteia cu tractoare, semănătoare şi cultivatoare de o putere mai mare”, a adăugat Iurie Uşurelu.

Specialistul a mai spus că Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, în comun cu IFAD au derulat un proiect, prin care vor fi create patru loturi demonstrative, din diferite zone ale republicii, pe care va fi implementată tehnologia respectivă. Astfel, fiecare producător agricol va avea posibilitate să studieze procesul în timpul lucrărilor şi să nu repete greşelile pe care le poate săvârşi un începător. „Pentru a fi competitivi pe piaţa externă, trebuie să dezvoltăm agricultura performantă în ţara noastră”, a conchis specialistul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *