Opinii și Editoriale

Al cui e drapelul alb-galben-negru?

Grupul de asa-zisi „credinciosi-ortodocsi”, care au organizat duminica o provocare antisemita si xenofoba in fata monumentului lui Stefan cel Mare si Sfant, purta, pe langa alte drapele si un tricolor alb-galben-negru.

Al cui este acest drapel? Potrivit unor cititori care ne-au telefonat la redactie, drapelul alb-galben-negru este al asa-numitelor sute negre (rus.: cernosotni), detasamente antisemite din timpul Rusiei tariste, organizate si finantate de catre ohranka tarista (asa se numeau organele locale ale Departamentului de politie al Ministerului de Interne al Imperiului rus). Ohranka avea o retea vasta de informatori, infiltrati in organizatiile de revolutionari, teroristi, anarhisti, biserica s.a.m.d. Si sutele negre, al caror drapel era alb-galben-negru, erau conduse tot de ohranka.

Sub drapelul alb-galben-negru a fost organizat sangerosul pogrom antievreiesc de la Chisinau din 1903. Apare, asadar, intrebarea: intr-adevar, acest drapel e al ohrancei tariste si ce cauta el in mainile „credinciosilor” care au iesit duminica in fata lui Stefan cel Mare ca sa „apere patria de jidovi”? Apropo, lozinca „Sa ne aparam patria de jidovi…” nu va aminteste de o lozinca similara, din vara acestui an?
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *