Timpul.md

Actualitate 21 Februarie 2018 | 14:19

ALARMAT! Diferența dintre salariul bărbaților și cel al femeilor a crescut considerabil

În Republica Moldova, diferența dintre salariul mediu al bărbaților și cel al femeilor crește în fiecare an. Din anul 2012 și până în 2016, discrepanțele au crescut de 12,9% la 14,5%.

Din cauza salarizării neechitabile, pe parcursul anului 2016 o moldoveancă a ratat în medie venituri de 11417 lei. Pentru a ajunge la nivelul de salarizare al bărbatului a trebuit să muncească cu 52 de zile mai mult. Datele au fost prezentate miercuri, 21 februarie, la o conferință de presă la IPN, de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, în contextul Zilei Internaționale a egalității salariale.

Natalia Covrig, analist pentru politici publice în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a spus că, la nivel național, diferența dintre pensiile bărbaților și cele ale femeilor a fost de la 16,26% în 2012 și 18,08% în 2016. Astfel, pe parcursul anului 2016, o femeie de vârstă pensionară a ridicat în medie cu 3236 de lei mai puțin decât un bărbat. La nivelul municipiului Chișinău, situația este mai accentuată, discrepanța anuală fiind în medie de 7262 de lei.

Potrivit Nataliei Covrig, deși legea obligă angajatorii să ofere salarii egale bărbaților și femeilor care au același post și prestează aceeași muncă în cadrul companiilor, dar aceste prevederi sunt ignorate. „Diferențele salariale și de pensii cresc constant și cu pași rapizi. Problema este gravă și sunt necesare măsuri urgente”, a declarat experta.

Ian Feldman, președintele Consiliului pentru prevenirea, eliminarea discriminării și asigurarea egalității, a menționat că instituția pe care o conduce recepționează tot mai multe plângeri din partea femeilor care invocă restricționarea, din partea angajatorilor, a accesului la un anumit post de muncă. Le sunt puse anumite restricții în contractul de muncă, ceea ce duce la o remunerare neadecvată. Ian Feldman spune că e nevoie ca femeile să fie avansate în funcții de conducere, să fie promovate în luarea deciziilor, nu să muncească acolo unde sunt plătite mai puțin.

Dumitru Roman, reprezentantul Oficiului Avocatului Poporului, a declarat că prin oferirea unor salarii mai mici femeilor le este limitat implicit accesul la servicii sociale și medicale mai bune.

Andrei Brighidin, director de evaluare și dezvoltare în cadrul Fundației Est Europene, a spus că una dintre acțiunile care se cer se referă la introducerea în legislație a definițiilor muncii egale și muncii de valoare egală. La fel, se cere aplicarea unui sistem echitabil de evaluare a funcțiilor și stabilirea unor măsuri de sporire a transparenței sistemului de salarizare.

Alina Andronache, consultant în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a spus că, dacă nu vor fi implementate măsurile propuse, diferențele salariale dintre bărbați și femei, an de an, vor crește.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus