Sănătate

Aleargă pentru a fi în formă

Trebuie să recunosc că nu e tocmai uşor ca, după opt-zece ore de muncă şi concentrare maximă, o tură de alergat prin magazine pentru a cumpăra cele necesare şi gătitul prânzului sau pregătirea lecţiilor cu copiii, să-ţi aduni puterile pentru a face şi sport. Doamnele care reuşesc, totuşi, să facă faţă acestor „misiuni” sunt de admirat, iar, pentru ca şi tu să reuşeşti să câştigi admiraţie, nu trebuie decât să dai dovadă de puţină voinţă. Şi cum tot a început să se încălzească, Femeia te invită să alergi sau… să te plimbi.

Transformă alergarea în distracţie! Majoritatea celor care nu aleargă au impresia că acest gen de mişcare e un adevărat chin şi o corvoadă. Lucrurile, însă, nu stau deloc aşa. Înainte de toate, convinge o prietenă să ţi se alăture, iar alergarea uşoară poate să devină una dintre cele mai plăcute activităţi. După ce te vei obişnui să faci acest lucru, vei aştepta cu mare nerăbdare să te întâlneşti cu prietena cu care alergi, pentru a da câteva ture de parc, dar şi pentru o conversaţie plăcută. Orice fiinţă umană e un „depozit“ de endorfine care aşteaptă să fie eliberate, iar această activitate fizică moderată este un mod sigur de a pune în mişcare hormonii fericirii şi ai stării de bine. Dacă alergi, chiar după primii kilometrii, vei observa că vei avea energie psihică.

Dozează bine efortul! Nu aştepta să ai timp pentru a alerga. Creează-ţi tu timpul necesar pentru a face acest lucru. Acordă importanţă mişcării, astfel alergatul va deveni un obicei, iar tu vei avea o siluetă conturată, energie, bună dispoziţie, capacitate mai bună de concentrare şi rezistenţă.

Alege varianta potrivită! Ia exemplu de la cei care fac sport şi găseşte formula ce se potriveşte cel mai bine stilului tău de viaţă. Nu trebuie să alergi zilnic, dar nici doar de două ori pe săptămână. Pentru început ar fi bine să încerci să alergi o dată la două zile şi să aloci între 20-30 de minute sportului. Chiar dacă la început alergi numai câteva minute, măreşte treptat durata timpului alergat. Un pont bun: încearcă să nu ajungi niciodată să ai frecvenţa respiraţiei atât de accelerată, încât să nu poţi susţine o conversaţie. Deci, dacă poţi vorbi cu prietena ta cât timp alergaţi – alergaţi cum trebuie. Alternarea alergării cu mersul este o metodă inteligentă. Aceste pauze te vor lăsa să măreşti distanţa mai repede şi vor reduce riscul unor accidentări.

Dă-ţi timp! Motivul pentru care unele persoane renunţă la a face sport – mai ales, la alergare – este destul de simplu. Doresc beneficii rapide şi de durată, dar acestea nu pot fi obţinute dacă nu aveţi răbdare. Nu putem avea un corp modelat după patru şedinţe de alergare. Orice persoană care aleargă pentru prima oară poate să mărească viteza sau distanţa mai mult decât trebuie, iar acest lucru nu poate decât să ducă la epuizare, febră musculară şi oboseală.

Ponturi folositoare

Ca să alergi, ai nevoie de ambiţie şi motivaţie. Nu uita să-ţi stabileşti scopul pentru care o faci: „să slăbesc”, „să mă menţin” ori „să fiu mai sănătoasă”.

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *