Timpul.md

Actualitate 9 Aprilie 2019 | 08:23

Alegeri în Israel. Totul despre scrutinul în urma căruia Netanyahu își poate pierde funcția în favoarea unui candidat cu origini românești

Israelienii sunt așteptați, marți, la urne pentru a-și alege parlamentarii și, respectiv, viitorul premier. Benjamin Netanyahu, actualul prim-ministru, încearcă să obțină un nou mandat, dar cursa este mai strânsă ca niciodată. 

Peste 6,3 milioane de israelieni sunt înscriși pe listele electorale și sunt așteptați să își exprime opțiunea de vot, în cursul zilei de marți. Urnele vor fi deschise la ora 07.00 și se va vota până la ora 22.00.

Cine candidează la alegerile din Israel

La alegerile de marți, 9 aprilie, sunt înscrise în cursa electorală 40 de partide, care se luptă pentru cele 120 de locuri din Knesset (n.r. Parlamentul israelian). Se așteaptă, însă, ca doar 10-14 formațiuni politice să atingă pragul electoral de 3,25%.

Sondajele arată că două mari formațiuni – Partidul Linkud (dreapta), condus de Benjamin Netanyahu, și Partidul Albastru și Alb (centrist), al cărui candidat este Benny Gantz – au șanse să obțină scoruri apropiate.

Cifrele preliminare arată că cele două partide vor obține fiecare în jur de 30 de mandate, ceea ce înseamnă că amândouă formațiunile politice vor avea nevoie de sprijinul partidelor mai mici.

Aici, Netanyahu are un avantaj clar deoarece mai multe partide mici de dreapta și-au manifestat deja susținerea pentru actualul premier, dar este posibil ca multe dintre acestea să nu treacă pragul electoral și, prin urmare, să nu-l poată ajuta.

Cum se votează în Israel

Israelienii încă votează folosind bucăți de hârtie. Votanții nu aleg indivizi, ci partide. Atunci când intră în secția de votare, fiecare persoană alege o bucată de hârtie cu numele partidului pe care îl susține, o pune într-un plic și apoi în urna de vot.

Un aspect contestat al acestui tip de vot îl reprezintă cantitatea mare de hârtie utilizată în timpul procesului electoral.

Prin lege, pentru fiecare dintre cei 6,3 milioane de alegători trebuie să existe câte 40 de bucăți de hârtie cu fiecare dintre partidele înscrise în cursa electorală.

Primele rezultate Primele rezultate ale exit-poll-urilor vor fi anunțate la ora 22.00, odată cu închiderea urnelor.

Dar se așteaptă ca aceste date să fie destul de inexacte. De exemplu, la alegerile precedente, în 2015, la exit poll, partidul Likud avea 28 de mandate și principalul rival, 27 de locuri.

Dar după numărarea voturilor, formațiunea condusă de Netanyahu a avut 30 de mandate, iar rivalii lor 24.

Având în vedere numărul mic al numărului de parlamentari, o astfel de diferență este importantă. Rezultatele finale se vor afla, astfel, după câteva zile.

Nteanyahu ar putea pierde în fața unui candidat cu origini românești. Cine este Benny Gantz

Sondajele dinainte de alegeri arată că Benjamin Netanyahu se îndreaptă spre o nouă victorie, devenind astfel cel mai longeviv premier din istoria Israelului, depășindu-l pe David Ben-Gurion.

Cu toate acestea, Netanyahu, care se confruntă cu acuzații grave de corupție și așteaptă să fie audiat de procurorul general al țării, este foarte aproape de a fi bătut de Benny Gantz.

În vârstă de 59 de ani, Gantz a fost șeful Statului Major al Forțelor de Apărare a Israelului (IDF), în perioada 2011-2015, și este cunoscut pentru că a condus operațiunea Solomon Airlift – cea mai mare misiune aeriană din istoria Israelului – care a adus 14.500 de evrei etiopieni în Israel. Mama sa este o supraviețuitoare a Holocaustului din Ungaria, iar tatăl său s-a născut în România.

După formarea statului Israel, cei doi s-au stabilit acolo și au creat o cooperație agricolă. El este nou în politică și împreună cu Yair Lapid, și el cu bunic născut în Transilvania, au fondat Partidul Albastru și Alb și au anunțat, în luna februarie, că vor împărți funcția de prim ministru dacă vor câștiga alegerile. Scorurile strânse din sondaje au dus la o campanie electorală agresivă și adesea murdară.

Cel mai mare scor nu garantează premierul

Istoria arată, însă, că nici un partid în Israel nu a câștigat vreodată o majoritate de locuri în Parlament și a fost întotdeauna nevoie de o coaliție pentru guvernare.

Asta înseamnă că primul-ministru nu este întotdeauna reprezentantul partidului care obține cele mai multe voturi, ci cel care reușește să reunească suficiente partide pentru a controla cel puțin 61 din cele 120 de locuri din Knesset (n.r. Parlament).

Analiștii spun că Netanyahu are cele mai mari șanse să formeze o coaliție, în special datorită relației apropiată pe care o are cu alte partide de dreapta și cu partidele religioase.

Dacă niciunul dintre cei doi candidați nu vor reuși să formeze o coaliție în primele trei luni, atunci se vor reorganiza alegerile.

Ar urma în acest caz o nouă campanie electorală de trei luni și organizarea unui nou scrutin cel mai probabil la sfârșitul anului 2019.

Temele electorale din Israel. Pacea cu Palestina nu era printre ele

Conflictele dintre Israel și Palestina sunt relatate de presa din toată lumea și marile puteri încearcă să găsească soluții, dar această problemă nu a reprezentat o temă serioasă în campania electorală, scrie BBC.

Israelienii consideră că sunt slabe șanse pentru o pace pe termen lung între cele două state care își dispută Ierusalimul și teritoriile din Gaza. Actuala coaliție aflată la guvernare, în frunte cu Netanyahu, se opune în mod deschis creării unui stat palestinian și doresc să ocupe o parte din teritoriilor acestora, în timp ce Partidul Albastru și Alb vorbește despre „separarea” de palestinieni, dar nu și cum se va face acest lucru.

În timp ce subiectul Palestina nu a fost foarte mediatizat în campania electorală, legalizarea consumului de canabis în scop recreativ a fost intens dezbătut și promovat de unul dintre partidele aflate în cursa electorală.

Liderul partidului Zehut, Moshe Feiglin, despre care analiștii spun că ar putea avea un cuvânt important de spus în desemnarea viitorului premier, cere legalizarea consumului de canabis și promovează principii ultra-naționaliste. Sondajele arată că Feiglin va obține cel puțin patru mandate în parlament, acestea putând să facă diferența în desemnarea viitorului premier.

Cum votează categoriile sociale în Israel

Opțiunile politice ale celor 6,3 milioane de alegători par a fi strâns legate de apartenența acestora la grupuri sociale, etnice și religioase. De exemplu, comunitatea de evreii Haredim, ultra-ortodocși de origine europeană din țară, este formată din peste un milion de persoane. Reprezentând peste 15% dintre alegători, aceștia votează în mod tradițional așa cum le cer rabinii și prin urmare aleg partidele de dreapta. De asemenea, arabii israelieni reprezintă aproape o cincime din populație, însă sondajele sugerează că peste jumătate dintre aceștia nu intenționează să se prezinte la vot deoarece nu cred că există un partid care să reprezinte o opțiune viabilă pentru interesele lor.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus