Actualitate

Alexandru Tanase, ministru al Justitiei: De astazi, comenzi in justitie nu vor mai exista

– Dle Tanase, cum apreciati evenimentul produs vineri, si anume, investirea Guvernului Filat, in care dvs. veti detine functia de ministru al Justitiei?

– Investirea noului Guvern vine sa marcheze incheierea unei etape importante in formarea administratiei democratice a statului. Este o victorie, daca vom tine cont de faptul ca fosta guvernare a tergiversat la limita transferul legal de putere. Sa ne amintim, de exemplu, ca fostul presedinte in exercitiu, Vladimir Voronin, a convocat sedinta de constituire a noului parlament abia la 28 august, dupa ce dumnealui s-a intors din vacanta petrecuta in Turcia. Mai apoi, pentru a impiedica formarea noului guvern, Voronin a intarziat inadmisibil de mult propria demisie, astfel incat Curtea Constitutionala a putut da avizul necesar pentru preluarea interimatului functiei de presedinte abia la 17 septembrie. In cazul in care comunistii ar fi avut o elementara responsabilitate pentru soarta tarii, guvernul putea fi instaurat acum o luna.
 

 

– De ce primul act emis de noul Guvern a fost abrogarea hotararii privind introducerea regimului de vize pentru cetatenii romani?

– Deoarece Hotararea Guvernului 269 din 8 aprilie este neconstitutionala si gresita din punct de vedere politic. Prin abrogarea acestei hotarari, Guvernul a facut un pas important in aducerea la normalitate a relatiei noastre cu Romania. In acelasi timp, Guvernul Filat a indeplinit si una din recomandarile insistente ale UE.

– Care vor fi primii pasi pe care ii veti intreprinde in calitatea de ministru al Justitiei?

– Foarte curand structura interna a Ministerului Justitiei va suferi mai multe schimbari. Va fi reformata substantial activitatea Directiei Partide si Organizatii Neguvernamentale, subdiviziune care, pe parcursul ultimilor ani, a capatat proasta reputatie de jandarm al societatii civile si al partidelor politice. Foarte curand vom initia o serie de consultari cu societatea civila pentru reformarea acestui domeniu. O alta prioritate o va constitui reformarea structurii ministeriale responsabile de cooperare juridica internationala si fortificarea serviciului Agentului Guvernamental. Violarile drepturilor omului comise de guvernarea anterioara ar putea prejudicia bugetul public cu zeci de milioane de euro. Din acest motiv, de eficienta si profesionalismul serviciului Agentului Guvernamental va depinde atat imaginea guvernului, cat si bugetul public. Din punct de vedere politic, Ministerului Justitiei va fi responsabil pentru promovarea pachetului de proiecte de legi ce are ca scop reforma judecatoreasca.

– Cum veti reabilita sistemul judecatoresc din RM in conditiile in care, cel putin in ultimii opt ani, acesta nu s-a bucurat nici de independenta necesara, nici de respectul cuvenit din partea societatii?

– Justitia independenta si autoritarismul sunt doua notiuni incompatibile. Tocmai din acest motiv justitia, ca institutie fundamentala a statului, a avut de suferit cel mai mult pe parcursul ultimilor ani. Din acest punct de vedere, foarte curand Guvernul va propune in Parlament o serie de proiecte de lege extrem de importante privind reforma justitiei. Reforma va viza atat aspecte de ordin structural, cat si aspecte de ordin procedural. O sarcina mult mai dificila si complicat de realizat va fi redarea increderii cetatenilor in judecatori si in actul de justitie. Obtinerea acestui rezultat va depinde foarte mult de insisi judecatorii. Va fi necesar un efort conjugat din partea Guvernului, judecatorilor, presei si societatii. Noi, ca executiv, ne vom onora obligatia de a nu interveni in actul de justitie si de a o finanta intr-un volum suficient. Incepand de azi, comenzi in justitie nu vor mai exista. In schimb, asteptam si vom cere ca judecatorii sa-si onoreze obligatiunile in stricta conformitate cu legea si normele deontologice. Vreau sa transmit pe aceasta cale un mesaj foarte clar pentru toata lumea: noi nu vom tolera incompetenta si coruptia in justitie. Reactia la cazurile de coruptie va fi una prompta si dura.

– Ce veti face pentru ca moldovenii sa gaseasca dreptate la ei acasa, dar nu la CEDO, cum se intampla in prezent?

– Plangeri la Curtea Europeana vor fi atata timp cat drepturile cetatenilor vor fi incalcate. Am fost si raman adversarul unor filtre sau mecanisme judiciare interne suplimentare pentru a limita accesul la CEDO. Atata timp cat hotararile judecatoresti se vor vinde sau vor fi pronuntate la comanda puterii politice, nici un recurs suplimentar intern nu va solutiona problema. Trebuie tratat motivul dar nu consecintele problemei. Or, motivul numeroaselor plangeri si condamnari la CEDO este justitia nefunctionala si corupta. Anume din acest motiv, sunt convins ca judecatorilor le revine o misiune importanta in procesul de reabilitare a imaginii publice a justitiei. Cei care vor trata functia de judecator si statutul oferit de lege ca pe o afacere vor trebui sa-si caute o alta ocupatie.

– Dvs. personal, ca avocat, ati reprezentat numeroase cazuri la Curtea de la Strasbourg. Cate dintre ele ar fi putut fi solutionate acasa si din ce cauza nu au fost solutionate?

– Toate dosarele pierdute la CEDO, fara exceptii, ar fi putut solutionate in justitia moldoveneasca. In toate cazurile, argumentele care au fost aduse in fata Curtii de la Strasbourg au fost mai intai prezentate in fata judecatorilor moldoveni. Prin urmare era posibila solutionarea acestor litigii la nivel national.

-De cat timp are nevoie RM pentru a asigura principiul democratic privind separatia puterilor in stat? Ce poate face ministrul Justitiei pentru ca acest principiu sa functioneze si la noi?

– In RM, executivul este acea putere in stat care in mod traditional suprima puterea legislativa si cea judecatoreasca. Asa a fost in perioada sovietica, cam la fel au stat lucrurile si in cei opt ani de guvernare comunista. Acum situatia va reveni la normal. In programul sau de guvernare, in discursul public, executivul condus de Vlad Filat si-a asumat obligatiunea politica de a nu interveni si de a nu submina activitatea puterii legislative si puterii judecatoresti. Ministerul Justitiei, in calitate de institutie responsabila pentru promovarea politicilor in acest domeniu, va veni cu proiecte de legi care vor consolida sistemul de mecanisme institutionale ce ar garanta functionarea acestui principiu.

– Cetatenii asteapta de la dvs. fapte concrete, ei si-au dat votul pentru democrati sperand ca acestia sa scoata la lumina cazurile de coruptie la care s-au dedat fostii guvernanti…

– Asteptarile oamenilor sunt justificate si pot fi intelese. Chiar la prima sedinta de guvern, prim-ministrul Vlad Filat a dispus mai multor ministere sa prezinte informatii ce ar deconspira schemele frauduloase folosite de guvernarea anterioara pentru delapidarea banilor publici si promovarea unei concurente neloiale. Ministerul Justitiei trebuie sa prezinte o analiza privind situatia dosarelor la Curtea Europeana, riscul de condamnare si sumele de bani care urmeaza a fi achitate din Buget. In acest context, Ministerul Justitiei va prezenta integral lista persoanelor vinovate pentru condamnarile la CEDO si vom insista ca Procuratura Generala sa intenteze actiuni in regres in fiecare caz fara nicio exceptie. Toate informatiile vor fi facute publice.

– Ati declarat repetat in campania electorala ca sistemul judecatoresc are nevoie de reforme profunde. Din pacate, reformele aproape intotdeauna sunt insotite de stres, mai ales atunci cand „ating” oameni, interese, clanuri bine constituite. Daca, totusi, veti incerca sa schimbati anumite lucruri, nu o sa va fie frica de o eventuala ”reactie” din partea acestor grupuri, clanuri mafiote?

– Noi nu ne-am temut sa ne batem cu clanul lui Voronin si sa-l dam jos de la guvernare. Cu atat mai mult nu ne vom teme sa deranjam persoane sau grupuri de interese din justitie. Scopul nostru este de a moderniza si de a democratiza RM. Fara o justitie functionala, atingerea acestui scop nu va fi posibil – prin urmare, vom merge pana la capat. Profit de ocazie ca sa transmit, prin TIMPUL – care, apropo, este una dintre cele mai serioase si combative publicatii din RM – un mesaj important: actiunile guvernului vor fi in stricta conformitate cu legea, iar persoanele care si-au facut cinstit datoria nu au de ce sa-si faca griji.

– Vineri, fostul presedinte Voronin i-a prezis guvernului din care faceti parte cel mult doua luni. Care e perioada pe care mizati dvs.? Daca ar fi sa comparam accederea democratilor la guvernare cu un pariu cu Partidul Comunistilor, credeti ca veti deveni castigator?

– Vladimir Voronin s-a dovedit a fi un oracol… mediocru. Acum cateva luni, tot el prezicea ca partidul sau va avea optzeci de mandate in parlament. Dupa cum observam, lucrurile stau invers. Ar fi mai eficient daca si-ar folosi mandatul de deputat pentru activitate parlamentara, nu pentru ghicit in cafea. Pana la acest moment nu am retinut ca Voronin sa fi iesti macar odata la microfon in Parlament, cu vreo initiativa de ordin politic. Sa iasa, in sfarsit, cu ceva, ca sa vada societatea care este valoarea politica a liderului comunist atunci cand nu este inconjurat de Papuc, Resetnikov si Gurbulea.

– Duminica, la „Rezonans”, Constantin Staris critica guvernul Filat pentru ca ar fi unul creat pe baza de algoritm politic. Aceeasi idee – contrapunerea profesionalismului algoritmului politic – a sonorizat-o vineri in Parlament si deputatul comunist Dodon…

– Contrapunerea sistemului de partajare a responsabilitatilor politice in guvern profesionalismului este o manipulare de doi bani. Intr-un sistem democratic, guvernul nu poate fi decat politic, iar o guvernare de coalitie fara partajarea portofoliilor ministeriale nu este posibila. Pe timpul regimului instaurat de Voronin, Guvernul nu era institutie politica, deoarece deciziile politice se luau la partid si la Presedintie, iar ministrii aveau mai mult atributii manageriale. Vedem cu totii la ce ne-a adus acest sistem: economie ruinata, datorii de miliarde, institutii democratice inexistente. In alta ordine de idei, este necesara o precizare extrem de importanta: repartizarea portofoliilor ministeriale in Guvernul condus de Vlad Filat nu s-a facut in baza de algoritm. Algoritmul reprezinta un exercitiu matematic de gasire in mod mecanic, prin calcul, a unor rezultate. PLDM are 18 mandate in Parlament, comparativ cu AMN, spre exemplu, care are doar sapte mandate. Cu toate acestea, ambele formatiuni detin un numar relativ egal de portofolii ministeriale. Sa ne explice Staris unde vede el aici algoritmul…

– Intentionati ca evenimentele din 7 aprilie sa fie elucidate obiectiv, iar cei vinovati sa fie pedepsiti in conformitate cu legea. Ce veti intreprinde in aceasta ordine de idei?

– In mod cert, vom face tot posibilul ca adevarul privind evenimentele tragice din 7 aprilie sa iasa la suprafata. Legislativul urmeaza sa constituie o comisie parlamentara pentru investigarea celor intamplate in zilele si noptile de 7 si 8 aprilie 2009, iar Procuratura urmeaza sa investigheze toate cazurile de maltratare si tortura aplicate tinerilor. In sarcina Ministerului Justitiei ramane solutionarea cauzelor aflate pe rolul Curtii Europene, legate de evenimentele din 7 si 8 aprilie. In calitate de ministru al Justitiei voi avea saptamana ce urmeaza o intrevedere cu petitionarii in aceste dosare si vom incerca solutionarea amiabila a acestor cazuri pentru a evita condamnarea de catre CEDO.

– Veti opera schimbari radicale in cadrul ministerului? Dupa ce criterii veti alege viceministrii, sefii de departamente?

– In mod clar urmeaza sa efectuam o serie de schimbari, inclusiv la capitolul personal. ?inand cont de specificul Ministerului Justitiei, schimbarea ministrului nu inseamna neaparat demisii in corpore. Aceasta se refera, inclusiv, si la actualii viceministri ai Justitiei. Toate persoanele care au calificarea profesionala necesara si impartasesc valorile democratice promovate de noi isi vor pastra functiile din minister.

– Ce le veti cere inainte de toate subalternilor de la minister?

– Indiferent de functia pe care am detinut-o pana la acest moment, am preferat sa am in preajma persoane calificate din punct de vedere profesional si integre din punct de vedere moral. Exact acelasi principiu il voi promova si in calitatea mea de ministru al Justitiei.

– Cat de deschis veti fi cu presa?

– Mereu am fost deschis in relatia cu presa, inclusiv cu cea al carei punct de vedere este net distinct de al meu. Sunt constient si accept ca vom fi criticati, deoarece presa trebuie sa aiba si sa educe societatii o atitudine critica fata de guvernare. Cu toate acestea, presa ramane a fi partenerul strategic al guvernului din care fac parte, pentru edificarea unei societati deschise si democratice.

– Va multumi pentru interviu.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *