Editorial

Alianta de guvernamnt: nici odioasa, nici glorioasa

Privit cu un ochi nepartinitor si rece, dar cu o generoasa ingaduinta, modul in care functioneaza Alianta de guvernamant naste suficiente semne de intrebare. Este firesc ca ea sa fie vazuta in culori diferite de catre oponentii si simpatizantii ei. In limbajul terorist al opozitiei comuniste, Alianta este pur si simplu odioasa. In limbajul milostiv al partizanilor ei, Alianta este pur si simplu glorioasa.

Realitatea, ca totdeauna, dezminte extremele pentru ca adevarul e undeva la mijloc. Astfel, Alianta nu e nici odioasa si nici glorioasa. Alianta e asa cum suntem noi, cum e toata Moldova: si mai de stanga, si mai de dreapta, si mai inteligenta si mai prostuta, si mai consecventa, si mai ezitanta, si mai sincera, si mai ipocrita.

Ambele atitudini de extrema fac rau Aliantei. Prima, cea din partea gherilei comuniste, face rau fiindca intoxica opinia publica cu minciuni, cultiva atitudini martiale si nihiliste. A doua, cea din partea adeptilor Aliantei, face rau fiindca adoarme vigilenta opiniei publice, cultiva stari de spirit triumfaliste si induce liderilor ei ideea periculoasa ca tot ce fac ei, fac bine si ca ar fi infailibili. Pentru succesul politic al Aliantei, un ochi critic este tot atat de important, poate chiar mai important, decat sprijinul financiar al Occidentului. Si presedintele interimar al republicii Mihai Ghimpu, si premierul Vlad Filat au afirmat in repetate randuri ca ei pledeaza pentru o presa libera si au incurajat critica (corecta, obiectiva si constructiva). Presedintele Ghimpu chiar ne-a decorat pe un grup de jurnalisti cu inalte distinctii de stat si ne-a indemnat sa urmarim cu ochi critic noua guvernare.

Nu stiu de ce, dar indemnurile liderilor Aliantei au ramas fara raspuns, presa apropiata noii puteri nu i-a inghimpat macar „protocolar” si nu i-a lovit macar cu o floare, desi au existat si exista unele lucruri care nu pot fi abordate decat intr-un singur mod – critic. Sa luam, de exemplu, subiectul legat de sarbatorile de Craciun. Am aplaudat initiativa guvernului Filat de a da o zi libera si celor care serbeaza Craciunul pe nou. Pe 7 ianuarie, de Craciunul pe stil vechi, insa, am ramas (si nu numai eu) perplex, vazandu-i pe premierul Filat si presedintele Ghimpu alaturi de vladaca Vladimir… Colac peste pupaza, presedintele Ghimpu a mai lansat si un „mesaj de felicitare” cu ocazia Craciunului pe „vechi”…

Politica, imi vor replica unii, e o chestie subtila. De acord, dar nu atat de subtila incat sa te joci cu principiile. Umblatul cu fundul in doua luntri de dragul voturilor nu se mai numeste politica, ci altfel. Ar fi cu totul de neiertat daca acest altfel ar deveni o norma si s-ar extinde asupra modului de functionare a tuturor institutiilor si structurilor statului. Alt exemplu ar fi cel despre deficitul de comunicare in cadrul Aliantei. Ma refer, evident, la mesajele contradictorii care vin din Alianta in problema viitorului apropiat al R. Moldova: adoptarea unei noi Constitutii sau alegeri anticipate? Este cel putin ciudat si neclar faptul ca respectiva problema nu s-a discutat in Alianta, dar a fost deja creata si functioneaza o Comisie prezidentiala pentru reformarea Constitutiei! Cum se numeste asta?

…Vedeti cu cata ingaduinta… constructiva priveste ochiul meu critic una dintre balbaielile politice, cu adevarat periculoase, ale Aliantei, Alianta care nu-i nici odioasa, nici glorioasa?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *