Timpul.md

Actualitate 7 Decembrie 2010 | 05:28

Alianţa, în chinurile facerii

Caruselul negocierilor a continuat, ieri, să se învârtă şi diplomaţia culiselor a funcţionat din plin. Cei care i-au ales şi i-au mandatat pe politicieni să le reprezinte interesele urmăresc năuciţi mişcarea umbrelor din scena politică de la Chişinău. Coaliţia de centru-stânga (PCRM+PD) sau Alianţa pentru Integrare Europeană (PLDM+PL+PD) sunt două dintre extremele între care se zbate în ultimele zile clasa politică din Moldova. Ceea ce se cunoaşte sigur la acest moment este că nici într-o situaţie, nici în alta R. Moldova nu ar depăşi criza politică în care se află. Într-un caz, coaliţia ar avea nevoie de patru voturi pentru a alege şeful statului, în alt caz - de două.

PLDM şi PL doresc refacerea AIE

În cadrul unui briefing de presă, ieri, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a declarat că unica soluţie pentru viitorul R. Moldova este refacerea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) în formula PLDM+PL+PD. De asemenea, Filat a menţionat că exclude orice tip de dialog cu PCRM. „Am încercat să purtăm un dialog civilizat cu partidele care au trecut pragul electoral, inclusiv cu PCRM. Mesajul public al acestei formaţiuni nu se încadrează nici în limita bunului-simţ, nici în limita dialogului civilizat”. În acest context, liderul PLDM a spus că-i va cere lui Voronin scuze public pentru insultele pe care i le-a adus în interviul acordat publicaţiei ruseşti „Moskovski Komsomoleţ”.

Lupu, încotro?

În acelaşi timp, liderii Partidului Democrat nu se grăbesc să ia o atitudine hotărâtă vizavi de viitoarea configuraţie politică din parlament, lăsând loc doar de presupuneri. După discuţiile de ieri cu liberalii, preşedintele PD, Marian Lupu, s-a limitat doar la caracterul general al întrevederii „care a fost una utilă, dar în care n-am pătruns adânc în detalii”. Referitor la refacerea AIE, Lupu a evitat un răspuns ferm: „PD pledează pentru parcursul democratic şi european al RM”. Întrebat dacă o coaliţie cu PCRM ar duce ţara noastră spre acest parcurs european, liderul democraţilor şi de data aceasta s-a eschivat: „Abordările nu se fac la nivel speculativ şi la nivel de emoţii. Calea RM depinde de configuraţia politică şi de acea construcţie a guvernării care trebuie să fie asigurată”.

În ceea ce priveşte punctul de vedere al lui Mihai Ghimpu, acesta a spus că „nu e simplu să discuţi cu un partid care are două căi”. Totuşi, Ghimpu presupune că „mai sunt şanse ca PD să nu meargă în coaliţie cu PCRM”.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus