Opinii și Editoriale

Alianta liberal-democratica a fost adusa la putere de presa comunista

Astazi doresc sa pun punctul pe „i” intr-o chestiune de principiu: care presa a contribuit cel mai mult la victoria liberal-democratilor si la infrangerea comunistilor si a pepecedistilor? O remarca, in context: presa greseste cand vorbeste doar despre infrangerea comunistilor in electoralele din anul trecut, pentru ca o pierdere nu mai putin rasunatoare au suferit-o si pepecedistii lui Rosca, iar disparitia acestei formatiuni din Parlament nu e mai putin importanta din punct de vedere politic si moral decat pierderea puterii de catre comunisti.

Revin. Citez, de pe un forum: „Comunistii au fost batuti de cateva mass-media – Unimedia, Jurnal de Chisinau, radio „Vocea Basarabiei”, Timpul, PRO TV si Moldavskie vedomosti. Daca nu era curajul acestor ziaristi, si azi era sa fie Voronin la putere”. Ei, bine, nu ma leg de detalii, inclusiv de ordinea in care sunt enumerate institutiile de presa. Sa ne oprim la esenta. Cunosc acest punct de vedere si nu sunt de acord cu el.

Convingerea mea este ca nu presa care a sprijinit Opozitia, ci presa comunista l-a dat jos pe Voronin de la putere si a favorizat victoria liberal-democratilor. Sa pornim de acolo ca impotriva comunistilor anul trecut au votat si cetateni care nu citeau „presa Opozitiei”, ci se „alimentau” constant din M-1, NIT, EU TV, Antena C, Comunistul, Flux, Moldova suverana s. a. Fireste, lumea care prefera aceste „surse de informare in masa” nu era bolnava de cap, avea destul discernamant si, prin urmare, nu putea sa nu inteleaga ca e prostita cu buna stiinta.

Aceasta, pe de o parte. Pe de alta, calitatea „jurnalismului” si prestatia „jurnalistilor” de la aceste „institutii de presa” nu puteau sa nu provoace… reactii inverse. Manipularea cinica, minciuna, lipsa de echidistanta, limbajul licentios s.a.m.d. starneau nu numai dezgust, dar si protestul sincer al opiniei publice. Campaniile murdare de presa impotriva oponentilor lui Voronin si Rosca, linsajul public la care erau supusi, fara exceptie, toti intelectualii care nu-i agreau pe acestia, atacurile murdare impotriva Romaniei, promovarea unui nationalism moldovenesc primitiv s.a. – toate au speriat lumea cu perspectiva consolidarii unui sistem neostalinist primitiv.

Credibilitatea „jurnalistilor” angajati in respectivele campanii era mai joasa de cota zero. Si, intr-adevar, de ce credit moral s-ar fi putut bucura un individ care, venind in RM ca spion roman, isi tradeaza tara si organizatia, intrand in serviciul propagandistic si ideologic al celui mai antiromanesc regim? Acesti ziaristi si aceasta presa au facut cel mai mare rau partidului lui Voronin, pentru ca nu noi, cei din presa anticomunista, ci chiar presa comunista a aratat adevarata fata a capilor regimului si a celor care-l deservesc mediatic. Vina principala pentru cele intamplate o poarta, evident, Voronin, fiindca si-a ales ca jurnalisti indivizi dupa chipul si asemanarea lui si dupa nivelul lui de cultura si moralitate. Dar, intelegem si noi ca nu a prea avut de unde alege, pentru ca nici un jurnalist serios nu a vrut sa colaboreze cu regimul comunist…

In concluzie: poate unora din presa anticomunista le place sa creada ca anume ei au adus la putere Alianta liberal-democratica si asteapta recunostinta celor patru lideri ai acesteia. Daca ar fi pe dreptate, insa, liderii actualei Aliante de guvernamant trebuie sa le fie recunoscatori celor din presa lui Voronin…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *