Timpul.md

Actualitate 9 Octombrie 2018 | 05:51

Alte măști, aceeași piesă la „Eminescu”

Dacă te uiți în jur, e trist. Plouă cam des, nopțile-s mai lungi, soarele apare mai rar, nu mai avem președinte pentru cinci minute, apoi apare din nou, salariile rămân mici, facturile cresc.

 Aceste dangăte de jale răsună mult și bine, dar cine stă să le asculte? Toți sunt grăbiți, vine alegerile și nu mai contează dacă sunt triști.

Totuși, în această negură de tristeți, există, căci nu pot dispărea cu totul, și raze de bucurie, care ne mai adună și ne mai fac să ne simțim oameni. Evenimentele, organizate zilnic la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Capitală, țin ușile acestui locaș de cultură deschise pentru toți cei dornici de frumos. În fiecare zi, câte trei spectacole: la ora 14:00 – Teatrul Radiofonic, la ora 17:00 – spectacole în Sala Studio „Valeriu Cupcea” și seara, la ora 19:00, Sala Mare bucură cu cele mai recente prezențe scenice teatrele naționale de pe cele două maluri ale Prutului.

De fiecare dată, sălile sunt neîncăpătoare și se mai adaugă scaune pentru cei dornici de a se bucura, de a uita de tristețile cotidiene. Reuniunea Teatrelor Naționale 2018, găzduită a patra oară de Teatrul Național de la Chișinău, vine cu surprize. De această dată, a venit și cu o lansare de carte, „Nostalgia valorii”, scrisă de regizorul și scriitorul Alexa Visarion. La această lansare au vorbit exegeți, critici de literatură și teatru și simpli cititori. A fost o întâlnire de suflet care a emanat bucurie și lumină. Autorul le-a propus cititorilor să se bucure și să călătorească, prin intermediul acestui volum, „într-un univers al întrebărilor fără răspuns”.

În discursul său, Alexa Visarion ne mai sfătuia: „Rostul nostru pe pământ e întâlnirea cu noi înșine pentru a ne afla”. Dacă e să compari cu lumea din jur, care nu văd pe nimeni, decât bani, averi și posturi, ceea ce am observat zilele acestea la Teatrul Național „Mihai Eminescu” a fost bucuria de a trăi, de a comunica în Limba Română, de a ne vedea unii pe alții, de a trăi certitudinea artistică și anvergura morală. Pe drept cuvânt, această sărbătoare a teatrelor naționale, după cum spunea Alexa Visarion, a avut loc și s-a desfășurat la un înalt nivel datorită „trudei sisifice a directorului general Petru Hadârcă”.

Cortina va cădea duminică, 30 septembrie 2018, însă bucuria va rămâne. Despre bucurie am vrut să spun, dar am vorbit despre teatru, căci acolo, printre măști și eroi, te simți mai bine, mai în siguranță. Afară, în stradă, e doar noroi, întuneric și amărăciune. Aproape că nu vezi oameni fericiți, unii doar joacă teatrul prost al împlinirii și bucuriei.
Alexandra Tănase

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus