Economie

Amenzi mai mari pentru şoferi

Conducătorii auto care vor fi prinşi în stare de ebrietate la volan vor plăti, începând cu luna martie, amenzi mai mari. Astfel, acestea vor creşte de la 17,5 mii de lei la 25 de mii de lei, iar pentru aceeaşi faptă soldată cu cauzarea din imprudenţă a leziunilor corporale medii, amenda va creşte până la 50 de mii de lei sau închisoare de până la patru ani. În alte cazuri soldate cu consecinţe mai grave, inclusiv decesul victimei, conducătorii auto riscă până la 12 ani de închisoare.

La fel, amenzi mai mari vor fi aplicate pentru încălcarea regulilor de circulaţie la punctele de trecere ale căii ferate, acestea vor ajunge până la 3750 mii de lei. Pentru depăşirea vitezei cu mai mult de 40 kilometri pe oră, şoferii se vor alege cu o amendă de până la 1500 de lei. Totodată, pentru nerespectarea semnelor şi marcajelor rutiere, conducătorii auto vor trebui să scoată din buzunar până la 900 de lei.

În lista ce va intra în vigoare în martie, figurează şi amenzi noi. Astfel, pentru exploatarea vehiculelor cu volan pe dreapta este prevăzută o amendă de până la 750 de lei şi trei puncte de penalizare. Şoferii care-şi vor echipa maşinile cu dispozitive speciale de lumină sau cu o alarmă sonoră, fără permisiunea organelor competente, vor trebui să scoată din buzunare până la 3,6 mii de lei şi se vor alege şi cu cinci puncte de penalizare. Vor primi amenzi şi conductorii auto care utilizează dispozitive pentru detectarea aparatelor de măsurare a vitezei sau care perturbă funcţionarea acestora. Amenda pentru această încălcare va ajunge la 1,2 mii de lei şi trei puncte de penalizare.

Potrivit modificărilor cuprinse în Regulamentul circulației rutiere, și limita maxim admisibilă a amenzilor pentru încălcările în trafic va fi alta. Pentru persoanele fizice, această limită va ajunge până la 25 mii de lei, iar pentru persoanele juridice și funcționari – până la 75 mii de lei. Întârzierea achitării amenzii cu mai mult de o lună va fi taxată drastic. Astfel, dacă mai devreme pentru întârzierea achitării amenzii automobiliștii plăteau trei mii de lei, pentru acest tip de încălcare vor fi nevoiți să achite până la 25 de mii lei.

Potrivit lui Veaceslav Sârbu, şef al Serviciului Juridic din cadrul Inspectoratului Naţional de Patrulare, aceste schimbări vor responsabiliza conducătorii auto.

Șoferii spun că dacă vor trebui să achite taxe mai pipărate, vor fi mai atenți la volan, iar în trafic mai sigur.

Potrivit poliției, în primele nouă luni ale anului trecut, 26 de oameni și-au pierdut viața în accidentele rutiere provocate de șoferii care conduceau în stare de ebrietate. În cele peste 100 de tragedii ce au avut loc pe șoselele țării, 128 de persoane au fost traumatizate.

Sursa: trm.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *