Timpul.md

Actualitate 6 Septembrie 2017 | 19:30

Americanii au aprobat vânzarea de rachete către România. Au autoritățile române bani?!

Ambasada SUA a înştiinţat, miercuri, MApN, că solicitarea României privind achiziţionarea de sisteme tip lansator multiplu de rachete cu bătaie mare (HIMARS) a primit aprobarea Congresului SUA, potrivit unui comunicat al ministerului Apărării.

„Ministerul Apărării Naţionale a fost înştiinţat miercuri, 6 septembrie, de către Ambasada SUA în România, cu privire la faptul că solicitarea ţării noastre privind disponibilitatea achiziţionării de sisteme tip Lansator Multiplu de Rachete cu Bătaie Mare (High Mobility Artillery Rocket Systems - HIMARS) a primit aprobarea Congresului SUA, conform procedurilor standard americane”, se menţionează în comunicat.

În cadrul programului de înzestrare cu sistemul HIMARS, România a solicitat SUA achiziţia a 54 de instalaţii de lansare şi elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptătoare, potrivit Mediafax.

MApN menţionează, totodată, că achiziţia sistemului HIMARS face parte dintre cele opt programe esenţiale de înzestrare prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026, pentru care Parlamentul României a transmis, în luna mai 2017, aprobarea prealabilă de iniţiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente.

Sunt bani pentru înzestrarea Armatei?

Orice ministru care lasă măcar să se înțeleagă că n-ar fi bani destui pentru mega-programul de guvernare pleacă! Liviu Dragnea s-a dezis azi de fostul ministru al Apărării. În opinia lui, Țuțuianu trebuia să-și piardă portofoliul, pentru că a făcut o greșeală de comunicare.

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au anunţat, marţi, că salariile angajaţilor se vor plăti eşalonat în această lună, având în vedere că nu s-a efectuat rectificarea bugetară. Soldele şi salariile nete, fără contribuţii şi impozit, vor fi achitate în data de 15 septembrie, iar banii de chirii, normă de hrană şi alte drepturi salariale vor fi acordaţi "în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară".

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de reprezentanţii MApN, drepturile salariale ale angajaţilor vor fi plătite eşalonat în această lună.

Astfel, „în scopul abordării prudenţiale a execuţiei bugetare, în condiţiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017”, Direcţia financiar-contabilă a decis că, în data de 15 septembrie, vor fi plătite sumele aferente soldelor şi salariilor nete, fără contribuţiile individuale şi impozit, unde de asemenea sunt probleme. La aceeaşi dată vor fi achitate diurnele în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe.

După comunicatul controversat al MApN, ministrul Țuțuianu a renunțat la șefia Apărării. Întrebarea care se pune este dacă Guvernul este capabil să acorde cei 2% promiși pentru Apărare și dacă nu cumva, chiar în cazul în care se fac rectificările necesare, banii din buget se vor duce preponderent pe salarii și pensii și mai puțin pe înzestrare.

Ce este sistemul HIMARS

Potrivit sursei citate, HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate şi utilizate în misiuni reale de Forţele Terestre şi Corpul de Infanterie Marină ale SUA şi oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanţial, oferind comandanţilor opţiuni pentru succesul misiunii în operaţiile specifice. Rata de fiabilitate HIMARS şi gradul de interoperabilitate între forţele SUA şi Aliate reduc costurile finale operaţionale şi de întreţinere.

HIMARS este al doilea sistem care primeşte aprobarea Congresului SUA, după ce achiziţia a şapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM), de tipul PATRIOT, configuraţia 3 plus, a parcurs aceeaşi procedură luna trecută.

Aprobarea achiziţiei a fost anunţată şi de către fostul ministru al Apărării, Adrian Ţuţuianu care a prezentat, miercuri, pe Facebook, un bilanţ al activităţii sale la MApN. Adrian Ţuţuianu spune că s-a implicat activ în procedurile de înzestrare cu rachete HIMARS, rachete PATRIOT, corvete multifuncţionale şi transportorul blindat, a contribuit la procesul de revitalizare a Institutului Cantacuzino şi şi-a propus şi reînfiinţarea unor licee şi şcoli militare prin care să se asigure necesarul de specialişti în diverse domenii cheie în Armata Română.

„Şi, ca o ironie a sorţii, astăzi, 6 septembrie, după momentul demisiei, solicitarea României cu privire la achiziţionarea sistemului HIMARS a trecut de Congresul SUA, urmând, la fel ca în cazul sistemului PATRIOT, să se înceapă discuţiile tehnice şi specifice în urma cărora se va configura, până la ultimul detaliu, sistemul ce va intra în dotarea Armatei Române. Pe foarte scurt, aceasta este activitatea din cele 2 luni şi 5 zile de mandat într-un minister în care singura politică este cea de apărare a ţării. Activitatea, in extenso, se află pe website-ul Ministerului Apărării Naţionale. Repet! Plec cu fruntea sus! Plec cu sentimentul muncii îndeplinite!", a scris Adrian Ţuţuianu.

Sursa: realitatea.net

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus