Timpul.md

Actualitate 24 Mai 2021 | 18:44

ANALIZĂ. PAS vrea ca românii să voteze pentru moldoveniști și pro-ruși

 

După victoria categorică a Maiei Sandu împotriva lui Igor Dodon, PAS-ul încearcă să obțină, în același timp, voturile centriștilor/stataliștilor dar și a românilor. Va reuși oare?

Este clar ca bună ziua că PAS, prin lista propusă, și prin declarațiile liderilor ei, fuge „ca dracul de tămâie” să fie asociat cu românii, dar nu ratează nicio ocazie să ne arate cât de moldoveniști sunt. A zis-o clar și Igor Grosu în ianuarie a.c.: „Unioniștii să meargă separat de PAS, să formeze un pol”.

Până la urmă, Maia Sandu, în campania electorală pentru prezidențiale nu a scos vreun cuvânt despre unire. Chiar dacă a fost votată masiv de moldoveni cu dublă cetățenie, care pot munci în Europa având pașaport românesc, mandatul primit de la cetățeni n-a fost pentru ca ea să.. facă unirea. Prin urmare, nu avem niciun motiv obiectiv să-i reproșăm acum că ea insistă pe teze moldoveniste, precum „poporul moldovenesc”. Rămâne ca românii să arate că sunt o forță politică în R. Moldova, fără de care nu este posibilă o majoritatea cu adevărat pro-europeană, fără implicarea oamenilor moscovei.

Românii (născuți în R. Moldova) care au votat-o pe Sandu, au făcut-o pentru a nu admite venirea la putere a pro-rusului kuliokar de Sadova, Dodon, nu de dragul moldovenismului celor din PAS.

Această campanie este în esență, o continuare a aceleiași bătălii de eliminare a lui Dodon de la butoane. Din păcate, analizele și calculele obiective ne demonstrează că PAS nu va reuși să obțină de unul singur majoritatea în parlament, iar o alianță post-electorală este posibilă doar alături de Usatîi sau de AUR.

Din păcate, observăm că cercurile ongiste apropiate de Maia Sandu, îl laudă pe Usatîi, dar atacă virulent pro-românii din AUR.

Constatăm un paradox, PAS-ul va fi votat în diaspora de români, cu pașapoarte românești, în timp ce ei au o retorică mai degrabă apropiată de „centrismul” românofob al Partidul Democrat. Fiind orbiți de imaginea „reginei” Maia Sandu, ei nu observă cum se pregătește o majoritate cu pro-rusul Usatîi.

Dacă analizăm la rece, planul PAS este unul corect din punctul lor de vedere, doar prin co-optarea electoratului PDM/Usatîi se poate obține un scor mai mare decât în 2019, pe de altă parte, românii din R. Moldova, dacă nu se vor deștepta, riscă să rămână excluși din procesul politic pentru încă un ciclu electoral. 

Românii unioniști din R. Moldova și din diaspora trebuie să înțeleagă că doar de ei depinde cum va arăta următoarea majoritate parlamentară. Fără un vot masiv al celor cu viziuni românești pentru unicul partid patriotic românesc (AUR), R. Moldova va fi condusă de la Moscova prin agenții lor de influență din Chișinău. 

Ioana Crețu

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus